Het Weeme in Nijeveen wordt grond voor woningbouw.

Nieuwe woningen in hartje Nijeveen: Meningen over bouwplan zijn verdeeld

Het Weeme in Nijeveen wordt grond voor woningbouw. Foto: Daan Prest

Er verrijzen 16 nieuwe woningen in hartje Nijeveen. In het dorp wordt daar veel over gesproken. De meningen over het bouwplan zijn verdeeld.

Een luid geblaat klinkt vanachter het ijzeren hek. Eén schaap van de kudde op het grasland in de kern van Nijeveen heeft eens flink zijn keel geschraapt. „Dat bedoel ik dus. Dat dorpse gevoel ga ik missen.” Bij het hek aan het eind van het doodlopende deel van de Raadhuislaan heeft zich een vader met kind op de arm gemeld. Met wat gebaren trachten ze het dier te lokken.

„En dat ga ik dus ook missen. Die schapen trekken altijd kinderen, dat heeft toch wel wat,” zegt een bewoner van de Raadhuislaan, die samen met zijn partner zojuist met deze diervriendelijke vader een praatje heeft staan maken in de tuin. Twee woningen verderop ligt aan het eind van de straat het stuk grond waar het allemaal gaat gebeuren. Als de geplande 16 (door)starters- en seniorenwoningen daar worden gebouwd, zijn de grazende schapen in de groene omgeving verleden tijd.

In gesprek met gemeente

„Nee, we hebben niet de illusie dat we het nog tegen kunnen houden, maar we willen wel in gesprek met de gemeente. We zijn niet actief geïnformeerd, dat hadden we graag anders gezien. Een half jaar geleden zijn we verhuisd van Meppel naar Nijeveen. Toen we hier kwamen wonen, hadden we wel geruchten gehoord over nieuwbouw, maar we hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Voor de mensen die aan het eind van dit doodlopende stukje wonen, is het helemaal vervelend, want zij zijn hun vrije uitzicht kwijt.”

De weg die nu nog doodloopt wordt straks doorgetrokken en biedt toegang tot de nieuwbouw; 10 rijwoningen, 4 twee-onder-één-kap woningen en 2 vrijstaande woningen. „Voor ons levert het extra verkeer op, vooral met de bouw is dat vervelend. Gelukkig is de weg alleen voor bewoners en die moeten er ook via dezelfde weg weer uit. We zullen dus geen last krijgen van sluipverkeer.”

Dikbilkoeien

Het grootste deel van het weiland, dat ruim een halve hectare bestrijkt, behoorde tot voor kort toe tot Bas Timmer, de voormalig dierenarts aan de Dorpsstraat. 25 Jaar geleden kocht hij het stuk grond achter zijn woning. „In eerste instantie wilde ik hier dikbilkoeien houden, maar mijn vrouw Tea zei: je hebt het al druk genoeg. Eigenlijk had ze wel gelijk,” glimlacht Timmer. „Ik heb er schapen gehouden, maar wilde van die gebondenheid af. Je moet er toch elke dag even kijken. De schapen die er nu lopen zijn van Harry van Dijk van de Kolderveense Bovenboer.”

Door de achtertuin, langs de kippen en de groentetuin en slingerend tussen de appel-, pruimen en kweeperenbomen door, loopt hij naar het bewuste stuk land. „Ik dacht op een gegeven moment: mijn erf is al groot genoeg. Mijn eerste idee was om de grond zelf te ontwikkelen, maar daar zou ik alleen maar kopzorgen van krijgen. Het plan is gemaakt door B+O Architecten en met plan en al heb ik het verkocht aan Keur & Kroes Vastgoed.”

Ook Welstands- en Monumentencommissie Het Oversticht heeft haar licht over het bouwplan laten schijnen. Timmer: „Ik ben heel blij met wat er komt. Vanaf het begin heb ik aangedrongen op woningen voor jongeren, daar is in Nijeveen veel behoefte aan. Zo heeft het plan ook uitgepakt. Al veel mensen hebben mij gevraagd naar de woningen.”

Weerstand

Timmer begrijpt dat er in de omgeving ook weerstand is tegen de nieuwbouw. „Als de gemeente dit stuk grond had gekocht, hadden hier al meer dan twintig jaar woningen gestaan. Ik snap dat mensen ervan balen, dat is altijd zo als er nieuwe dingen worden gebouwd. Maar ik denk dat er al ongeveer vanaf 2007 een woonbestemming op deze grond zit. Ik schat dat hier over een jaar wel wordt gebouwd.”

Ook aan Het Weeme is men niet gelukkig met wat er op de planning staat. De weg loopt nu nog dood, maar wordt straks de tweede toegangsweg tot de nieuwbouw. Een jonge vader staat met zijn kindje op de vernieuwde oprit. „We staan om dit plan niet te springen,” zegt hij resoluut. „Dit is een klein smal straatje, nu wordt er al hard gereden naar het eind van de straat. Jaren geleden was deze weg niet goed genoeg om hiervan een fietspad door te trekken richting Danninge Erve Zuid en straks kunnen er ineens wel doorlopend auto’s en vrachtverkeer doorheen.”

Tien jaar woont hij met zijn gezin op deze plek, drie weken geleden hoorde hij van de plannen. „Ik ben echt verbaasd dat ze niet de Raadhuislaan doortrekken naar het Weidelint, dan kunnen ze onze straat met rust laten. Hier wonen allemaal jonge gezinnen. De buren aan het eind zijn hun uitzicht kwijt. Ja, we hebben het er in de buurt zeker over. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.”

menu