Oranjevereniging Nijeveen heeft onder de huidige omstandigheden het maximale uit de feestweek gehaald. Het bestuur heeft het dorp een lang weekeinde activiteiten aangeboden, die zeer goed zijn ontvangen.

„We zijn zeer tevreden”, kijkt voorzitter Cor Koster van de Oranjevereniging terug. „De mensen hebben vier dagen wat kunnen doen. Daar hebben we denk ik het optimale uitgehaald en dat geeft ons een voldaan gevoel. Dat komt ook door de reacties uit het dorp. Die zijn heel positief. Ik ben blij dat we hiervoor hebben gekozen en niet nog groter hebben gewild. Ik hoor van voorzitters van organiserende verenigingen uit andere dorpen wel dat ze van de gemeente een hele lijst krijgen waaraan ze moeten voldoen. Allerlei regels en protocollen. Dan ben je als bestuurslid van de Oranjeverenging meer een boa, daar hebben we geen zin. Zo is een feestweek niet bedoeld.”

Veel onderdelen

En zo hield Nijeveen het bescheiden, maar zeer attractief. Nadat vrijdag overdag de schooljeugd centraal stond – de onder- en bovenbouw van obs Commissaris Gaarlandt en cbs de Wel liepen een mudrun op het feestterrein en door het dorp – stond bij velen ’s avonds in de tuin of op de oprit de barbecue te branden. Maar liefst 700 pakketten kreeg Slagerij Rijkeboer als bestelling binnen. In verschillende straten bracht zingende fietser Folkert-Hans een bezoekje om de sfeer nog wat te verhogen.

Bewoners op 86 adressen namen zaterdag de moeite de eigen opritten vol te stallen met verkoopbare rommel. De aanloop was wellicht iets minder dan vorig jaar, maar volgens de organisatie was de afgesloten Dorpsstraat wegens de werkzaamheden niet in het voordeel van de rommelmarkt.

Barbera en Martine Kroes gingen er vandoor met de eerste prijs bij de bakwedstrijd met het thema feestweek. De klussers die deelnamen aan de timmerwedstrijd kregen ook een fikse opdracht; iets maken wat volgend jaar gebruikt kan worden in of bij de feesttent. Brian en Gert pakten hier met hun in elkaar getimmerde statafel de hoofdprijs.

Nijeveense variant voor The Masked Singer

Via het YouTube-kanaal van de Oranjevereniging was zaterdagavond ‘Wie zingt er als een beest’ te volgen, een Nijeveense variant op het televisieprogramma The Masked Singer . Dorpeling Bart Knol, gehuld in een ooievaarspak, trok hier de meeste stemmen van de avond en kwam als winnaar uit de bus. Hij liet de kandidaten Jeannette Bouwknegt, Gerda Wiltinge en Fred Zweistra, die zich respectievelijk als een zingende kikker, bij en koe voordeden, achter zich. Cor Koster: „In 2020 hebben we ‘Wie zingt er als een beest’ als plan B gehad, maar niet gebruikt. Nu hebben we dat idee weer van stal gehaald. Het was erg leuk, want de helft van het bestuur was ook niet op de hoogte van wie er in de pakken zat.”

Nijeveen sloot het feestweekend zondag af met een kerk- en wandeltocht, een fietstocht en een motortocht. Bij de motoren meldden zich dertig deelnemers, op de fiets klommen meer dan honderd sportievelingen. „We hebben een goed gevoel en ook echt het gevoel dat het feest is geweest”, concludeert Koster. „Dat werd ook geroepen in het dorp. Maar er is één ding dat we het meest hebben gehoord: volgend jaar na twee jaar gewoon weer in de feesttent.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel