Een flink aantal Nederlandse horecaondernemers heeft gehoor gegeven aan de oproep om op dinsdag 2 maart de terrassen te openen. Ook de horecaondernemers van Café-Restaurant Den Kaat, De Zuudwoldiger Huuskamer, Café-Restaurant De Zuiderhof, Cafetaria-Eethuis Het Bussation en Café De Falieberg waren al vroeg in de weer om hun terrassen coronaproof in te richten en aan te kleden.

Met het openen van de terrassen geven ondernemers in heel het land aan dat de grens is bereikt. Het besluit van politiek Den Haag om de horecaondernemingen nog langer dicht te houden is niet langer houdbaar. Dat vindt ook Horeca Zuidwolde, die daarom op 2 maart van zich laat horen, of beter gezegd: zien.

Statement

Bij De Zuudwoldiger Huuskamer staan de terrasmeubeltjes al maanden ongebruikt op het terras dat de Hoofdstraat en de Raadhuisstraat met elkaar verbindt. Eigenaren Jan en Gerda Bartels hebben over het hele terras een rood-wit lint gespannen. „Hiermee willen we een statement maken. We worden aan het lijntje gehouden.”

Sinds corona het land beheerst, is de horeca al acht maanden dicht. Nico Piel van Het Busstation geeft aan dat er geen perspectief geboden wordt. „Waarom mogen de supermarkten en bepaalde winkels wel open en de horeca niet? Waarom wordt horeca steeds vooruitgeschoven? Geef ons een datum wanneer we weer open mogen, dat biedt perspectief. Natuurlijk is het leed voor de een zwaarder dan voor de ander, maar het is soms zo krom. De ene maatregel spreekt de andere tegen.”

Begrip

De horecaondernemers in Zuidwolde spreken hun verbazing uit over het aantal besmettingen in relatie tot de horeca. Jan: „Nergens is bewezen dat deze door de horeca is toegenomen.” Linda Langenburg noemt het sociale en menselijke aspect dat ook wordt gemist. „Het motto dat we het samen onder controle moeten krijgen, is ver te zoeken. Het gevoel van samen heb ik niet. Vergis je niet, er zijn genoeg mensen die de behoefte hebben om er even uit te kunnen en een praatje willen maken.”

Vaste klanten hebben begrip voor de actie van de horeca. „Mensen zijn er aan toe om er op uit te gaan”, geeft Jan aan. „Het mooie weer komt eraan. Mensen willen fietsen en wandelen en onderweg een kop koffie kopen. En dan mogen ze wel plaatsnemen op een muurtje, maar niet op het terras! Dat is toch raar?” Geri Hut van Den Kaat is het eens met wat haar horecacollega’s vertellen en is bereid om ook voor de foto te poseren. „Maar ik ga niet lachen. Want er valt helemaal niks te lachen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel