Klokslag negen uur bogen de eindexamenleerlingen van Stad & Esch Diever zich vanochtend over hun examens. Proefexamens, om precies te zijn. Het is een goede gewoonte van de school om voorafgaand aan het echte examen een keer te proefdraaien, zodat de leerlingen exact weten wat hen te wachten staat als ze voor het ‘echie’ mogen.

De jongens en meisjes van TL4 en havo 5 mochten zelf kiezen voor welk vak zij een examen wilden maken. Verder ging alles zoals het vanaf komende maandag gaat. Dat betekent op tijd aanwezig zijn, geen tassen mee naar binnen nemen en de klus klaren binnen een bepaald tijdsbestek. Markant detail is natuurlijk dat er ditmaal ook rekening gehouden moet worden met de geldende coronamaatregelen. „Anderhalve meter afstand houden, spullen in een klusje leggen en niet voor in de zaal. Alle leerlingen hebben verder een vaste plaats, die zij houden tijdens alle examens”, legt deelschoolleider Jaap Schipper uit. „Wij willen zo min mogelijk beweging in de zaal. Surveillanten moeten ook zoveel mogelijk blijven zitten.”

Geslaagd

De proef was geslaagd. „Leerlingen waren heel tevreden na afloop. Het is duidelijk voor hen: dit is de plaats waar ik ga zitten, hier kan ik de volgende keer naartoe lopen. Dit neemt vragen en onduidelijkheden weg. Ze weten hoe het werkt op het moment dat de examens echt beginnen.”

loading

Stad & Esch Diever is een vrije kleine school, waardoor het mogelijk is om de TL4- en havo 5-klassen tezamen in een grote ruimte examens te laten maken. Dit gebeurt in de Theaterzaal (vroeger de gymzaal), die voor de gelegenheid is omgedoopt tot examenzaal. Prettige bijkomstigheid is dat de zaal ‘in’ de school zit, zodat er geen afleiding van buitenaf is. Schipper: „Wij zijn heel blij dat wij hier de leerlingen zo kunnen laten wennen aan de examen- en coronaregels. Zodat ze met een gerust gevoel aan de echte examens kunnen beginnen.”

loading

Maandagmiddag is het zover, dan staat voor TL het vak Nederlands op het rooster, en voor havo Bedrijfseconomie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel