Wie door de landerijen van Nieuwveense Landen in de richting van Kolderveen kijkt, ziet sloten en weilanden. Groene velden doortrokken van rechte strepen. In de verte groepen bomen, vaak om de boerenbedrijven heen. Typisch veenweidegebied. Maar dit jaar gaat de schop in de grond. Dan verrijst er een nieuwe buurt: Weideblick.

Weideblick is het eerstvolgende deelgebied in de Nieuwveense Landen dat in ontwikkeling wordt genomen. Het komt aan de noordkant van de eerste woonbuurten.

De locatie is grotendeels eigendom van Bouwfonds Property Development en bouwbedrijf Roosdom Tijhuis. Zij werken samen aan de ontwikkeling van circa 285 koop- en huurwoningen. De eerste fase bestaat uit 26 woningen en dertien vrije kavels. De woningen worden volledig gasloos. Er wordt elektrisch gekookt en de woning wordt verwarmd met een bodemwarmtepomp.

De verkoop van de woningen uit de eerste fase wordt begeleid door makelaar Van Dorsten in Meppel. „De makelaar heeft al veel belangstellenden aan de telefoon gehad”, zegt Manon Wools, manager verkoop & markt van Roosdom Tijhuis.

Verkoop start mogelijk al voor de bouwvak

Hoewel op de site staat dat de verkoop vanaf september start, wil de ontwikkelaar het liefst nog voor bouwvak beginnen met de verkoop. „De goedkeuring van de welstandscommissie is binnen”, zegt Wools. „Sinds het ontwerp bekend is hebben al honderden mensen zich ingeschreven op de nieuwsbrief. De krapte op de woningmarkt speelt hierbij een duidelijke rol. Gezien die grote belangstelling zetten we alles op alles om al in juli met de verkoop te beginnen.”

Over de prijs kan Wools nog niets zeggen. „We zijn nog volop aan het calculeren, meestal kunnen we pas een maand voor aanvang van de verkoop een prijs bekend maken.”

Grondstofprijzen stijgen de laatste tijd sterk

Wat meespeelt is dat de prijzen voor de grondstoffen de laatste tijd sterk stijgen. Zo kost een baksteen bijna het dubbele als een jaar geleden. Ondanks de stikstofcrisis, die de bouw ruim een jaar geleden flink dwars zat, zijn de levertijden lang. Roosdom Tijhuis heeft echter een eigen cascofabriek, waar prefab elementen worden gemaakt. Daarnaast werkt de bouwer met een vaste ploeg onderaannemers. „Het bouwen en plannen komt hierdoor strak samen.”

Indien ongeveer 80 procent van de aangeboden woningen is verkocht, wordt de bouw definitief ingepland. Na verkoop van de woningen gaat de ontwikkelaar in gesprek met de kopers om alle meerwerkkeuzes te bepalen zodat de omgevingsvergunningen de deur uit kunnen. Vervolgens gaan de vergunningsaanvragen de deur uit. Wools verwacht dat nog eind dit jaar de grond aan de kopers geleverd kan worden en de bouwvoorbereiding is gestart. Afhankelijk van het weer kunnen dan zo’n tien tot vijftien maanden later de eerste bewoners hun woning betrekken.

Reacties hebben niet geleid tot aanpassingen van het plan

De gemeenteraad buigt zich donderdag over het beeldkwaliteitsplan Weideblick. Enkele belanghebbenden hebben reacties ingestuurd op het ontwerp beeldkwaliteitsplan. Maar de zienswijzen hebben volgens de gemeente niet geleid tot aanpassingen van het plan. De zienswijzen gingen bijvoorbeeld in op al gerealiseerde bebouwing of of zaken die al zijn geregeld in het bestemmingsplan ‘Meppel – Nieuwveense Landen 2020’. Veel vuurwerk wordt er daarom donderdag niet verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel
Nieuwveense landen