De verkoop van de watertoren is een stap dichterbij. Makelaar Oostergetel is in gesprek met een „serieuze kandidaat” voor de koop en ontwikkeling van de markante plek in Meppel-Noord.

Daarnaast is er uit de vele belangstellenden die zich hebben gemeld een shortlist van mogelijke kopers opgesteld. Zij komen in aanmerking mocht de eerste optie niet doorgaan. „De definitieve gegadigde zit hier zeker tussen”, stelt makelaar Robin Oostergetel vastberaden. Het gaat om enkele tientallen aan belangstellenden.

Over de inhoud van de plannen wil Oostergetel nog niets prijsgeven. „In het gesprek gaat het over voorwaarden en kaders waarbinnen het plan moet passen. Het is te vroeg om daar iets over te zeggen.” Oostergetel is positief gestemd over de eerste gesprekken. Hij verwacht dat er over enkele maanden uitsluitsel is over de toekomstige bestemming van de watertoren.

Watertoren wordt geen woontoren

Eén ding is zeker: de watertoren wordt geen woontoren. Enkel een woonbestemming acht Oostergetel „zeer lastig”. „Een appartementencomplex wordt het niet. Ik heb mensen bij me gehad met de vraag waarom er op andere plekken wel in een watertoren gewoond kan worden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het ruimtelijke bestemmingsplan op die andere plek. Bovendien is de doorsnee van de watertoren in Meppel niet zo groot. Om er puur en alleen in te wonen, moet hij breder zijn, anders is het moeilijk te realiseren.”

De gemeente heeft als mede-eigenaar van de watertoren (samen met Woonconcept) de ideeën voorbij zien komen. Van de ingediende plannen heeft de gemeente de eerste selectie gedaan. De definitieve invulling zal nog groen licht moeten krijgen op het stadhuis en ook Het Oversticht, de welstands- en monumentencommissie die de gemeente adviseert, moet haar mening nog geven.

Wethouder Jaap van der Haar: „We zijn in gesprek met een horeca-ondernemer die de kwaliteit van deze plek weer de allure wil geven die een van de markante Meppeler stadsaanzichten verdient.”

‘Veel de trap op geweest’

Eind maart had Makelaar Oostergetel een kijkmoment gepland voor de watertoren. Vanwege de coronacrisis kon deze open middag niet doorgaan. Alle belangstellenden zijn individueel komen kijken. „Ik ben dus heel vaak de trap op geweest”, lacht Robin Oostergetel. „Gelukkig deden mijn vader Peter en ik de bezichtigingen samen zodat we konden afwisselen. We hebben er allebei flinke kuiten aan overgehouden.”

„Voor deze markante plek vielen de reacties niet tegen. Voor de ontwikkeling moet je qua ideeën, mogelijkheden en financiën best wat in je mars hebben. De plannen waren zeer uiteenlopend, ook een paar die tegen luchtfietserij aan zaten. Aan ieder plan zitten mitsen en maren, maar tussen de ideeën die nu zijn overgebleven, zit echt wel iets. Wij kunnen er op technische gebied en op gebied van ruimtelijke ordening iets van vinden, maar het oordeel van de gemeente is uiteindelijk doorslaggevend.”

Robin Oostergetel noemt het uniek dat hij de watertoren mag verkopen. „De kans dat ik ooit nog een watertoren in de verkoop krijg, acht ik niet zo groot. Het lijkt me mooi als ik er over twintig jaar langs rijd en kan denken: dat hebben we toch maar mooi gerealiseerd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel