Staphorst is het mondkapjesmekka van ons land. Er komen elke dag 100.000 FFP2-kapjes binnen, geschikt voor de zorg.

Bij PlasmaMade in Staphorst snappen ze er weinig van. De landelijke kranten staan vol met verhalen over gebrek aan mondkapjes en winkels in de Randstad die ze voor 9 euro per stuk verkopen aan wanhopige mensen, terwijl PlasmaMade er elke dag 100.000 binnen krijgt voor minder dan een derde van die prijs.

Bijna anderhalf miljoen verkochte mondkapjes

Aanstaande donderdag staat de teller van verkochte kapjes op 1,4 miljoen exemplaren. Bijna alle zorginstellingen en ook ziekenhuizen uit de regio betrekken hun mondkapjes bij PlasmaMade. Een groot ziekenhuis uit de regio test de zendingen bij PlasmaMade in een eigen laboratorium om ze vervolgens in de eigen vestigingen te gebruiken. Het bedrijf, groot geworden door de ontwikkeling van luchtfilters, heeft een eigen laboratorium waar het ziekenhuis test.

Directeur Martin van der Sluis van PlasmaMade in Staphorst is al weken bezig met het produceren en kopen van mondkapjes in China. Het gaat om FFP2- kapjes, geschikt voor de zorg, ook als je bij de patiënten aan het bed staat. „Ik snap er dan ook weinig van dat er een enorm gebrek is. Ik heb ze gewoon. Veel mensen weten dat overigens wel, want heel veel zorginstellingen komen naar Staphorst.”

‘Maffia’

Van der Sluis is geen officiële contractpartner voor de zorginstellingen, maar dat maakt deze organisaties weinig uit. Ze hebben ze keihard nodig en in Staphorst zijn ze voor 2,60 euro, exclusief BTW te koop bij PlasmaMade. Dat is beter dan een winkel in Amsterdam die er 9 euro per stuk voor vraagt. „De prijzen stijgen elke week wel, want de transportkosten lopen alleen maar op en China belastte alle medische spullen vanaf vorige week donderdag met 20 procent extra”, zegt Van der Sluis die noch winst noch verlies zegt te maken. „Ik vind het schandalig dat er handelaren zijn die er 9 euro of meer voor vragen. Daarom blijf ik de kapjes voorlopig naar Nederland halen. Ik wil deze maffia de wind uit de zeilen nemen.”

Verkoop voor particulieren

Van elke 100.000 mondkapjes die binnen komen, gaan er 10.000 naar The Read Shop Frans Nooren in Staphorst. Daar worden de kleinere partijen verkocht aan particulieren. Ook die komen vanuit heel Nederland naar Staphorst.

Bij The Readshop gaan ze voor 2.95 euro per stuk over de toonbank. „Ik heb er al 70.000 verkocht”, zegt Wiljan Nooren. „Ook deze week komen de ladingen weer binnen. Ik verwacht weer duizenden mensen uit heel het land.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel