Volkszanger Daniel Oostra uit Zandhuizen wacht niet langer op het moment dat hij weer kan optreden. Hij heeft besloten in de zorg aan het werk te gaan. Vanaf maandag is Daniel te vinden tussen demente bejaarden van de Zorggroep Noorderboog in Meppel.

Hij kondigt het zelf zo aan via Facebook: ‘Van zanger in feesttenten en buurthuizen naar corona welzijnsondersteuner in verpleeghuizen.’

Je hebt volgens Daniel Oostra in het artiestenland twee categorieën mensen. De groep die de hele tijd gal spuwt over de situatie en bij de pakken neer zit en de groep die er het beste van maakt. Dat Daniel bij die laatste groep hoort liet hij het afgelopen jaar al zien. Zo trad hij in het begin van de crisis op voor de toe gesloten deuren van zorgtehuis De Menning in Wilhelminaoord. En er was zelfs even door een daling van de besmettingen ruimte voor een zomeravondconcert bij de Spokeplas.

Straatconcerten

Oostra gaf ook straatconcerten voor mensen die jarig waren, om toch bezig te blijven. Maar dat laatste kan ook niet meer, zolang je maar met één persoon op bezoek mag bij een ander. „Het is zoals het is, ik baal ook als een stekker.” Hij weet inmiddels uit eigen ervaring wat het betekent als je besmet raakt met het virus.

Ooit volgende Oostra een opleiding in de zorg, die hij overigens niet afmaakte. De werkdruk in de zorg is door de coronacrisis groot. Bij ‘Extra handen voor de zorg’ kunnen mensen met een zorgachtergrond zich opnieuw verdienstelijk maken. De extra handen van Oostra zijn dan ook meer dan welkom. Het blijft een opvallende stap. „Omscholen doe je niet zomaar even. Zingen is al twintig jaar mijn vak.”

Het kabinet ondersteunt een aantal cruciale sectoren met extra budget voor tijdelijke coronabanen. Tot 1 juli 2021 is daarvoor 80 miljoen euro beschikbaar. De tijdelijke baan van Daniel duurt dus eerst ook tot juli. Hij hoopt dat er op een bepaald moment toch ook weer ruimte is om op te treden, „maar misschien blijf ik dit er wel bij doen”. Hij heeft een cursus gevolgd. „Ik mag geen medische handelingen doen. Ik draai twintig uur per week mee, koffie zetten, een wandelingetje maken met bewoners… en ze hebben inderdaad gevraagd of ik wel eens voor ze wil zingen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel