Geen auto’s die op zoek zijn naar een parkeerplek, maar rustig zitten op de letter ‘E’ terwijl je zit te wachten tot er plek vrijkomt op het terras op de Groenmarkt. Het klinkt als toekomstmuziek, maar de gemeente Meppel ziet het al helemaal voor zich.

De gemeente Meppel heeft de eerste ontwerpen voor de Groenmarkt en de Kromme Elleboog gepubliceerd. Het Prinsenplein is ook getekend in deze schetsen, maar daar lijkt op de tekening weinig aan te veranderen.

Dat is niet zo gek. Er loopt namelijk nog een onderzoek naar het verlengen van de Prinsengracht. Pas als dat onderzoek klaar is, wordt er een besluit genomen over de verdere invulling van het Prinsenplein. Over het wel of niet opengraven van de gracht wordt na de zomer een besluit verwacht. Duidelijk is al wel dat die autoluw wordt, en er extra parkeermogelijkheden komen voor de fiets.

In de herfst wordt de afronding van de appartementen verwacht, 52 om precies te zijn. Ook wordt dan de parkeergarage opgeleverd. Die biedt ruimte voor 220 auto’s, voor zowel bewoners van de appartementencomplexen als bezoekers van de binnenstad. Daarna wordt de Groenmarkt en Prinsenplein autoluw gemaakt.

Evenementen

„De Groenmarkt en het Prinsenplein zijn zonder twijfel de meest besproken delen van de stad”, zegt wethouder Roelof Pieter Koning. „Dit gebied is echt van iedereen. Het is voor jongeren uit de hele regio het uitgaansgebied en voor iedereen in Meppel en omstreken een belangrijk winkelgebied. En vooral de plek van evenementen die je je hele leven blijft herinneren. Kortom dé ontmoetingsplek voor alle generaties, midden in de historische stad.”

loading

De Groenmarkt wordt ingericht als plein, waar evenementen, markt en terrassen mogelijk worden. Op de begane grond van het nieuwe appartementencomplex komt ruimte voor horeca. „Wij verwachten dat op de begane grond van het appartementencomplex horeca gaat komen”, schrijft de gemeente. Het Klokkenhuis, het monumentale pand dat is blijven staan aan de Groenmarkt, is door de projectontwikkelaar verkocht. Of hier horeca in komt is niet bekend. „De mogelijkheid van terrassen op de Groenmarkt gewenst.”

Drukkerijhistorie

Opvallende blikvangers op dit plein zijn de banken, in de vorm van letters. „Deze worden verplaatsbaar, zodat ook in de toekomst evenementen op de Groenmarkt kunnen plaatsvinden.” De letters verwijzen naar de drukkerijhistorie. Deze geschiedenis keert ook terug in de bestrating in het plein. De huidige bomen op de Groenmarkt verkeren in slechte staat en worden daarom vervangen. Daarnaast komt er meer groen en worden extra zitelementen gerealiseerd.

loading

Aan de Kromme Elleboog worden eveneens nieuwe bomen gepland. De voorkeur gaat uit naar exemplaren die snel kunnen groeien; iets waar ze volop ruimte voor krijgen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de huidige bomen „niet gehandhaaft kunnen worden”.

Langs de Kromme Elleboog en rondom het Pianohuis is ruimte voor kort parkeren en vergunninghouders ingetekend. In overleg met de bewoners en ondernemers is gekeken naar mogelijkheden voor onder andere kort parkeren voor bezoekers. Deze komen ook op de kop van de Gasgracht, bij Het Kollektief. Dit gaat om ‘flitsparkeerplekken’. Enkele fietsenstallingen worden daarvoor verplaatst.

Ondergrondse containers worden verplaatst

Een deel van de ondergrondse containers wordt verplaatst van de binnenstad naar de ring. Zo gaan de ondergrondse containers op de Groenmarkt naar de Kromme Elleboog. „Het Prinsenplein en de Groenmarkt worden autoluw, onderdeel hiervan is het zoveel mogelijk weren van voertuigen, dus ook het weren van inzamelvoertuigen. Dit maakt het gebied veiliger voor fietsers en voetgangers”, motiveert de gemeente het besluit.

loading

„Daarnaast ogen de opgeknapte pleinen en straten fraaier zonder de ondergrondse containers, en geeft het meer ruimte voor andere invullingen op de pleinen. Dit draagt bij aan meer sfeer en beleving.” Ook zouden de containers voor onveilige situaties zorgen tijdens evenementen, en zouden ze slecht of niet te bereiken zijn tijdens evenementen

De glasbak aan de Groenmarkt verdwijnt. Een nieuwe dubbele ondergrondse glasbak wordt geplaatst aan de Kromme Elleboog. Bij wijze van proef staat aan de Kromme Elleboog nu al tijdelijk een bovengrondse glasbak.

Behalve de Groenmarkt wordt ook de ondergrondse container op De Wheem verplaatst, naar het Slotplantsoen. De ondergrondse container aan de Kruisstraat verdwijnt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Meppel