Annelies Kok schrijft boek over foute ouders

Annelies Kok uit Zwiggelte met haar nieuwe boek: Verborgen erfenissen Foto: Jeroen Kelderman

Annelies Kok (1954), voormalig fysiotherapeut uit Zwiggelte, bracht onlangs haar tweede boek uit: Verborgen erfenissen . Een op waarheid gebaseerd verhaal over Christel, dochter van een Duitse moeder en NSB-vader.

Dit waargebeurde verhaal, over Christel en haar moeder Liesel, gaat over trauma’s en hoe die worden doorgeven aan volgende generaties. ,,Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in hoe levens verlopen’’, zegt Kok, die eerder het boek White man, niet doen (2017) schreef, geïnspireerd op haar eigen leven.

Via haar buurvrouw kwam ze in contact met Christel, die worstelde met haar eigen verleden.

NSB-verleden

Christel werd een paar weken voor de bevrijding in 1945 geboren in Rijswijk. Christels ouders hadden onderling veel strijd, onder meer over het NSB-verleden van haar vader. Ze scheidden in 1949. Christel groeide daarna afwisselend op bij een pleeggezin, bij haar vader en bij haar moeder, die inmiddels was verhuisd naar Duitsland en daar een nieuw gezin startte.

Kok deed veel research om Christels levensverhaal te reconstrueren en dook onder meer in het verleden van haar moeder, Liesel, die zelf een zware jeugd had bij een nazi-gezinde pleegmoeder. Om die te ontvluchten, trouwde Liesel in 1942 met Christels vader, zonder de consequenties van zijn NSB-lidmaatschap te realiseren.

De krassen die Liesel in haar leven opliep, gaf ze door aan haar dochter, beschrijft Kok in haar boek.

Zoektocht naar zichzelf

Het is een aangrijpend verhaal, maar de hoofdpersoon was blij met het eindresultaat.

,,Christel heeft het manuscript bij mij in Zwiggelte opgehaald en is in de auto, onderweg naar huis, al begonnen met lezen’’, zegt Kok. ,,Ze kreeg tranen in haar ogen, vertelde ze later. Ze is weer een stap dichterbij, in de zoektocht naar zichzelf. Ze heeft haar ouders, dankzij dit boek, ook beter leren kennen, vertelde ze.‘’

Christel is, net als Liesel, een gefingeerde naam. ,,Ze blijft verder anoniem, net zoals ik sommige straatnamen heb veranderd. Ik mocht haar met naam en toenaam in het boek opvoeren, maar dit was vanwege de relatie met haar Duitse halfbroer niet handig. Vanwege een erfenis is hun band gespannen. Hij weet ook niet dat dit boek geschreven is. En wie weet, wordt het nog eens vertaald in het Duits.”

Gebeurtenissen in perspectief zetten

Kok wil met het verhaal mensen aan het denken zetten. ,,Het is belangrijk om gebeurtenissen in perspectief te zetten. Christel zei dat haar verhaal al veel positiever was geweest als ze alles over haar ouders had geweten wat ze nu vanwege alle research in dit boek weet.’’


Titel Verborgen Erfenissen Auteur Annelies Kok Uitgeverij Elikser Prijs 21,50 euro (310 blz.)

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Drenthe
menu