'Villa Maria' in de verkoop: belangstellenden moeten aangeven met welk doel zij het willen kopen

Het rijksmonument Villa Maria, gebouwd in 1893, in Smilde was vanaf 1931 in gebruik als gemeentehuis. Voor de zomer verhuisde het na de herindeling overgebleven gemeentelijk loket naar de Elzenlaan. Ook de andere gebruikers hebben Villa Maria verlaten, het pand gaat in de verkoop. Foto: DvhN

Het voormalige gemeentehuis van Smilde, ‘Villa Maria’, gaat in januari in de verkoop. Belangstelling? Dan moet je niet alleen aangeven wat je wilt betalen, maar ook met welk doel en onder welke voorwaarden je het het pand aan de Hoofdweg 24 wilt kopen.

De gemeente Midden-Groningen verkoopt ‘Villa Maria’ bij inschrijving. ,,We willen dat de bestemming van het pand meerwaarde heeft voor de inwoners van Smilde. Daarom gaan we naast de prijs en de voorwaarden ook goed kijken naar de plannen die de inschrijvers hebben met het pand”, verklaart wethouder Erjen Derks.

Beoordeling inschrijvingen

De inschrijvingen worden beoordeeld door een commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de gemeente, de gemeenteraad en Stichting Bewonersplatform Smilde.

Lamberink Bedrijfsmakelaars uit Assen begeleidt de verkoop, die in januari begint. Belangstellenden kunnen zich bij de makelaar melden. De gemeente verwacht de inschrijvingen eind maart binnen te hebben.

Villa Maria

Het monumentale pand is in 1893 gebouwd in opdracht van Maria Jacoba Hoogerbrugge, vandaar de naam ‘Villa Maria’. In 1930 kocht de voormalige gemeente Smilde het pand.

Na de gemeentelijke herindeling in 1998 bleef het pand in gebruik bij de nieuwe gemeente Midden-Drenthe. Eind 2002 verhuisden het college en een aantal afdelingen naar het gemeentehuis in Beilen.

In het voorjaar van 2019 verhuisde de laatste gemeentelijke dienst, de Gemeentewinkel, naar de Elzenlaan 10 in Smilde.

menu