De gemeente Noordenveld wil in gesprek met huiseigenaren in zeven buurten in Norg, Peize en Roden over alternatieven voor koken op en verwarmen met gas. Eigenaren zullen niet gedwongen worden, meldt wethouder Kirsten Ipema. Maar in het land piept en kraakt het.

Op een aantal plekken in het land zijn gemeentes in proeftuinwijken bezig om wijken van het gas te krijgen. In Assen en Groningen heb je dergelijke proeftuinen. Het project loopt nu een paar jaar, maar met name particuliere huiseigenaren blijken lastig te bewegen om afscheid te nemen van de vertrouwde cv-ketel.

Behalve de onwilligheid bij huiseigenaren is er nog een probleem. De overheid heeft (nog) geen instrument om eigenaren te dwingen van het gas af te gaan. Zo kwam in wethouder Karin Dekker in conflict met eigenaren van proeftuin Kloosterveen. Eigenaren in Assen zetten massaal de hakken in het zand. De reden: de investeringen voor particulieren zijn te hoog, het rendement is wel heel erg bescheiden.

Louter vrijwilligheid is niet haalbaar

Karin Dekker is ook voorzitter van de themagroep Duurzaamheid van de G40, een club van 40 (middel)grote gemeenten. De G40 heeft vier maanden geleden een brief gestuurd aan de Tweede Kamer waarin wordt vastgesteld dat gemeenten de wettelijke bevoegdheid missen om een wijk van aardgas af te halen. Een snelle beschikbaarheid van dit instrumentarium is een voorwaarde voor het realiseren van betaalbare verduurzaming van de warmtevraag. Aldus de G40. Met andere woorden: er is snel een middel nodig om eigenaren te dwingen van het gas te gaan. Anders haalt Nederland de doelstellingen niet om in 2050 energieneutraal te zijn.

Overigens vindt Dekker minister Ollongren aan haar zijde. In april stuurde Ollongren een brief aan de Tweede Kamer over de voortgang van het Programma Aardgasvrije Wijken. Ze schrijft: ‘Een wijkgerichte aanpak op basis van louter vrijwilligheid is volgens proeftuingemeenten niet haalbaar. Als sluitstuk voor het aardgasvrij maken van een wijk zijn wettelijke bevoegdheden noodzakelijk, zoals de mogelijkheid om de levering van aardgas te kunnen beëindigen.’


Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld