Lunchen in het duister: 'Kan ik hier zitten?' 'Geen idee, ik zie ook niks'

Burgemeester Klaas Smid probeert met een beetje hulp een broodje kaas te pakken te krijgen. Foto: DvhN

Een bijzonder tafereel was het wel, dinsdagmiddag in het gemeentehuis van Noordenveld. Burgemeester, wethouders en ambtenaren zaten geblinddoekt met elkaar aan de lunchtafel. Om te ervaren hoe het is om een visuele beperking te hebben.

Het is deze week de Week van de Toegankelijkheid. In de gemeente Noordenveld staan daarom allerlei activiteiten voor en door mensen met een beperking op het programma. Zo mochten werknemers van de gemeente dinsdagmiddag ervaren hoe het is om even als iemand zonder zicht door het leven te gaan.

Belevenis

Tijdens de lunch op het gemeentehuis in Roden kregen burgemeester, wethouders en ambtenaren een blinddoek voor. Iets gewoons als aan tafel gaan zitten, valt dan ineens niet mee. „Is hier nog een plekje vrij om te gaan zitten?”, hoorden de mensen aan tafel steeds. Die haalden hun schouders vervolgens op. „Geen idee, wij zien ook niks.”

Hilariteit alom, maar de achterliggende boodschap is belangrijk, volgens wethouder Kirsten Ipema, die voor de zekerheid een schoon setje kleding had meegenomen. „Wij proberen hier een klein beetje te beleven hoe mensen met een visuele beperking het dagelijks leven ervaren. Zodat mensen zonder zo’n beperking hier beter rekening mee houden, want iedereen moet zoveel mogelijk mee kunnen doen.”

Fotoserie: DvhN loading loading loading loading loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Noordenveld
menu