Noordenveld zet bladafval om in Pokon voor boomrijke brinken

Bladafval. Foto: Archief DvhN

Het gaat niet lekker met veel bomen langs de brinken in de gemeente Noordenveld.

Een tekort aan bepaalde mineralen, een te hoge zuurgraad en een te laag percentage aan organische meststoffen maakte dat veel dorpsgroen er belabberd bijstond.

De gemeente Noordenveld besloot daarom om samen met Landschapsbeheer Drenthe en Boermarken Drenthe in maart te starten met een bijzondere proef: ongeveer 300 ton aan gemeentelijk bladafval verwerken tot de organische mest bokashi. Deze super Pokon moet de bodem een enorme oppepper geven dankzij het voedingsstofrijke karakter. Bijkomend voordeel is dat de gemeente met minder bladafval blijft zitten.

Maandag wordt om 15.30 uur deze proef afgerond. Dit gebeurt met het verwerken van de speciale mest op de Putbrink in Norg (tegenover Peesterstraat 10). Een evaluatie volgt later, laat woordvoerder Mirjan Postma weten. ,,Het duurt enige tijd voordat we weten wat het effect is.” Of er een mogelijk vervolg in zit, valt ook nog niet te zeggen. ,,Een vervolg zit er vanwege de huidige regelgeving niet in, omdat bokashi officieel nog onder de afvalstoffen valt. Dat zal dus eerst aangepast moeten worden.”

menu