Opening Velodroom Roden geeft ondernemer dubbel gevoel na afbranden oude zaak

Nieuwe fietsenzaak Velodroom gaat open nadat eind juni oude Bike Life Roden afbrandde. Foto: Duncan Wijting

De opening van zijn 2500 vierkante meter spiksplinternieuwe fietsenwinkel Velodroom aan de Kanaalstraat Roden geeft ondernemer Alex Kapma een dubbel gevoel. Twee weken geleden brandde zijn oude winkel Bike Life compleet af. En dat zit hem hoog.

Het glanst, het glimt en het is groots. Met het zwarte plafond en de grote spots is het bijna een theatersetting. De nieuwe fietswinkel Velodroom in Roden doet haar naam eer aan voor fietsfanaten. 2500 vierkante meter paradijs met de nieuwste tweewielers, helmen, bidons en wat al niet meer. Een café zit er zelfs in. Virtueel fietsen. Een loungehoek. ,,Dit is echt een hele beleving’’, zegt Kapma tijdens de opening van de winkel vrijdag.

Ravage aan de overkant

Maar wie even naar buiten kijkt, ziet waarom Kapma’s ogen bij tijd en wijle vochtig worden. Vanuit de prachtige nieuwe winkel is de ravage aan de overkant duidelijk te zien: dáár stond tot twee weken geleden Kapma’s voormalige winkel Bike Life. Een ravage is het nu. Hij was al verhuisd, maar die grote brand op 18 juni geeft deze nieuwe start een nare bijsmaak. Er is na 25 jaar ziel en zaligheid niets meer van het pand over. Ook stond er nog veel voorraad.

,,We wilden er een outlet van maken met tweedehands fietsen, maar dat kan nu niet meer’’, vertelt hij. Zodra Kapma een gaatje in het gesprek ziet, loopt hij snel naar zijn kantoor. Even bijkomen, zo lijkt het.

‘Hij is een emotionele man’

Architect Marnix van der Scheer ziet het ook gebeuren. ,,Hij is een emotionele man die ook erg gehecht was aan die plek. Hij zei het zelf al: dit had alleen een feest moeten zijn, maar het voelt dubbel. Hij heeft die laatste ceremoniële afsluiting niet kunnen doen, er was geen afscheid.’’

De toekomst die is er al, ook al is het verleden zo bruut afgesloten. Als Kapma terug is uit zijn kantoortje, stromen de bezoekers voor de opening weer op hem af. Hij krijgt een klopje op de rug, een elleboogstootje, een vriendelijk woord. Hij gelooft erin dat zijn Velodroom met zijn twintig medewerkers uiteindelijk toch echt een droom wordt.

‘Hoop dat ze het snel opruimen’

,,Ik zie het hier natuurlijk door een roze bril, anders zou ik hier niet aan beginnen. Ik geloof erin dat er geen enkele winkel in Nederland is zoals deze. De fiets is een steeds belangrijker vervoersmiddel en is echt in opmars. Het wordt overal gepromoot.’’ Toch wil hij graag één ding van de oude winkel behouden, ook al is de nieuwe plek vijf keer zo groot. ,,Ik wil iedere klant persoonlijk kennen.’’

Hij moet vooruit, al is het met pijn in het hart als hij naar buiten kijkt. ,,Ik heb die 25 jaar werk voor mijn ogen zien verdwijnen. Ik hoop dat ze het snel opruimen.’’

menu