Groningen Airport Eelde gaat samenwerken met New Energy Coalition 'om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden'

Foto: Groningen Airport Eelde

Groningen Airport Eelde wil verduurzamen en zet daarvoor volop in op waterstof. Woensdagmorgen maakte het vliegveld bekend een samenwerking aan te gaan met de New Energy Coalition, een organisatie die partijen bijeenbrengt om over te stappen op duurzame energie.

De samenwerking met NEG past binnen de toekomstplannen van het vliegveld. Groningen Airport Eelde moet de proeftuin voor het verduurzamen van de luchtvaart worden.

Volgens Marieke Abbink-Pellenbarg, algemeen directeur van New Energy Coalion, is Groningen Airport Eelde een mooie aanvulling voor de zogeheten Hydrogen Valley; het plan voor de ontwikkeling van een groene-waterstofeconomie in het Noorden. ,,Naast weg-, water en spoortransport kunnen we nu ook luchtvervoer in de Hydrogen Valley opnemen. Dit is een zeer waardevolle toevoeging en verstevigt de positie van de Hydrogen Valley, de proeftuin voor waterstofontwikkeling in Noord-Nederland.”

Groene waterstof

In de toekomst moet Groningen Airport Eelde groene waterstof gaan produceren, wat voor verschillende toepassingen in de luchtvaart gebruikt kan worden. Tussen de start-en-landingsbaan, platform en taxibaan op Groningen Airport Eelde ligt al een groot zonnepark dat gebruikt kan worden om door elektrolyse groene waterstof te produceren.

De luchthaven wil een nieuw tankstation bij het vliegveld bouwen waar in de toekomst wagens voor de grondafhandeling, waterstofdrones en vliegtuigen waterstof kunnen tanken, maar ook personenauto’s, vrachtwagens en streekbussen.

Groningen Airport Eelde streeft er naar in 2030 een emissieloos wagenpark voor de grondafhandeling te hebben. Met Holthausen uit Hoogezand kijkt het vliegveld naar het ombouwen van het wagenpark aangedreven door waterstof.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Tynaarlo
Groningen Airport Eelde