Een artist impression van het verbouwde Het Blauwe Paviljoen in Zuidlaren.

Tien appartementen van Het Blauwe Paviljoen in Zuidlaren zijn verkocht

Een artist impression van het verbouwde Het Blauwe Paviljoen in Zuidlaren. Illustratie: Het Blauwe Paviljoen

Van de 27 nieuwe appartementen in het voormalige Noorder Sanatorium in Zuidlaren zijn er tien verkocht, zegt Thijs van Bree van eigenaar LPB Vastgoed uit Groningen.

De projectontwikkelaar wil het monumentale Blauwe Paviljoen verbouwen tot een luxe appartementencomplex op 6 hectare landgoed met onder architectuur aangelegde tuinen en vijver. ,,De verbouw start als tachtig procent van de appartementen is verkocht. We hopen eind dit jaar te kunnen beginnen.”

De belangstelling voor het wonen in het fraaie pand aan de Stationsweg was vorig jaar toen de plannen bekend werden gemaakt al groot, aldus LPB .

Ruim 250 belangstellenden

Er was een lijst van ruim 250 belangstellenden. ,,Met deze mensen zijn we gaan praten en dat leidde tot de verkoop van de eerste tien appartementen”, zegt Van Bree. Sinds deze week staat het project Het Blauwe Paviljoen ook op de huizenverkoopsite Funda.

De 27 appartementen verschillen van grootte en variëren in prijs van 400.000 tot 700.000 euro. Van Bree: ,,Onder senioren is er belangstelling voor dit soort appartementen, met name bij stellen die de kinderen uit huis hebben en hun woning en de tuin te groot vinden. De tien kopers komen uit heel het land en zelfs uit het buitenland.”

Amsterdamse School

Het Noorder Sanatorium was het markantste gebouw van de voormalige psychiatrische inrichting Dennenoord (nu Lentis). Het pand in de stijl van de Amsterdamse School is in 1935 ontworpen door architect Egbert Reitsma uit Groningen.

Het dankt zijn bijnaam Het Blauwe Paviljoen aan de blauwe elementen die onder meer in muren en kozijnen zijn gebruikt.

De zogeheten omgevingsvergunning voor de verbouwing is nog niet afgegeven. Thijs van Bree: ,,Het Blauwe Paviljoen is een rijksmonument en uniek in Nederland. Onze plannen liggen daarom onder een vergrootglas. Om het pand geschikt te maken voor wonen, zul je bepaalde ingrepen moeten doen. De monumentencommissie had enkele opmerkingen en onze architect is daarmee aan de slag gegaan. Zo krijgt het gebouw straks drie ingangen, waardoor we delen van de gangen bij de woningen kunnen aantrekken.”

Tuinen en vijver

Behalve het gebouw laat de projectontwikkelaar ook het landgoed met tuinen en vijver opknappen. Dat gaat daarna over naar de vereniging van eigenaren van het complex.

Van Bree hoopt dat de verbouw eind 2021 is afgerond.


menu