Progressief Westerveld pleit voor invoering van Ja/Ja-sticker

De invoering van de Ja/Ja-sticker moet zorgen voor besparing van papier. Foto: Pixabay

Gemeenteraadslid Anke Oosterhuis van Progressief Westerveld wil dat de gemeente Westerveld de Ja/Ja-sticker gaat invoeren. „Invoering van deze sticker gaat in Westerveld al gauw zo’n 70.000 kilo papier per jaar schelen. Alle beetjes helpen en dit is een mooi beetje.”

Oosterhuis hoopt dat de Ja/Ja-sticker volgend jaar al ingevoerd kan worden.

Mensen die geen reclamedrukwerk willen ontvangen moeten momenteel een Nee/Nee- of Nee/Ja-sticker op de brievenbus plakken. Met de Ja/Ja-sticker wordt dat omgedraaid. Je krijgt alleen nog maar reclamedrukwerk als je de sticker op de brievenbus hebt staan. Oosterhuis: „Je moet dus moeite doen om papierverspilling tegen te gaan.”

Rechtszaken

De gemeente Amsterdam is de eerste gemeente die deze sticker invoerde. Dat ging niet zonder slag of stoot. De reclamebranche ging naar de rechter, maar uiteindelijk oordeelde het Gerechtshof Amsterdam dat de Ja/Ja-sticker mag blijven. „Niets staat de invoering van de sticker nu nog in de weg”, volgens Oosterhuis.

Er volgt echter mogelijk nog een cassatie. De Vereniging Mail Distributie Bedrijven (branchevereniging voor verspreiders van reclamedrukwerk), Netwerk VSP BV (verspreider van reclamedrukwerk) en Koninklijk Verbond van Grafische Ondernemingen (branchevereniging voor onder meer drukkers van reclamedrukwerk) adviseren gemeenten dan ook om het Ja/Ja-systeem pas in te voeren als hoogste rechter hierover uitspraak heeft gedaan. Dit om onnodige schade en kosten te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Westerveld