‘Komst Factory Outletcentrum zaak van het hele Noorden’

De drie noordelijke provincies buigen zich gezamenlijk over de vraag of en waar de komst van een Factory Outletcentrum (FOC) gewenst is.

Groningen, Fryslân en Drenthe gaan er vanuit dat een omvangrijk onderzoek naar de koopstromen in Noord-Nederland genoeg inzicht verschaft. ,,We willen ook weten wat de invloed van een FOC is op winkelgebieden in de omgeving, stelt de Groningse gedeputeerde Fleur Gräper (D66).

SER

Al eerder waarschuwde de Sociaal Economische Raad (SER) Noord-Nederland dat een FOC zelfs ten koste kan gaan van de leefbaarheid en koopcentra in andere provincies. De komst van een outletcentrum waar gedateerde merkkleding wordt verkocht, is geen lokale aangelegenheid. Daarmee mengde SER Noord zich in de discussie over de mogelijke vestiging van een FOC naar Assen en destijds ook nog Winschoten.

Gisteren spraken de drie provincies de intentie uit om in 2017 met een gezamenlijke noordelijke retail-agenda te komen. Het ‘winkellandschap’ verandert ingrijpend. Het online winkelen neemt toe, consumenten trekken niet meer als vanzelfsprekend en massaal naar winkelgebieden. Er moet iets te beleven zijn. Ondertussen worstelen met name de krimpgebieden met een overschot aan winkelruimte.

Die problematiek is aanleiding voor minister Henk Kamp (VVD, Economische Zaken) om met alle twaalf provincies ‘retaildeals’ met concrete afspraken te maken. Gisteren ondertekenden de provincies en de minister in Den Haag een akkoord.

Grenzen

De provincies komen met plannen voor nieuwe winkels of de sanering van winkelcentra en -gebieden die overbodig zijn. ,,Daarbij kijken we over gemeente- en provinciegrenzen heen, omdat consumenten bij hun koopgedrag zich ook niets van grenzen aantrekken’’, zegt gedeputeerde Gräper. Als tegenprestatie pleiten de drie noordelijke provincies bij het Rijk voor een landelijk transitiefonds waaruit de sanering deels wordt betaald. ,,Je kunt een deel van de inkomsten uit de groei van welvarende koopcentra gebruiken om de sanering van winkelgebieden in krimpregio’s te financieren’’, aldus Gräper. ,,In Groningen zijn we met gemeenten, ondernemers en vastgoedpartijen in Winschoten, Stadskanaal, Hoogezand-Sappemeer en Veendam bezig winkelgebieden kleiner en aantrekkelijker te maken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
FOC
menu