Het gaat niet lang meer duren. Sushi eten we nu toch ook? Waarom dan geen insecten? Wouter Simons (44) is er klaar voor. De Zwollenaar wil volgend jaar een productiehal voor de kweek van meelwormen in zijn stad realiseren.

Insecten als ingrediënt van menselijk voedsel is allang geen anekdote meer van een exotische vakantie, zegt Simons. Hij is in overleg met de gemeente Zwolle over een geschikte locatie, waar binnenkort duizenden kilo’s duurzame eiwitten zullen worden geproduceerd.Via crowdfunding wil hij een ton investeren in zijn bedrijf EntoBreed, waar hij meelwormen wil kweken.

In Nederland wordt het kweken van insecten gedoogd, in Duitsland is het toegestaan

Insectenkweek is in opkomst, maar in Nederland is het eten ervan nog niet in wetgeving gelegaliseerd. Nederland telt een kleine vijftig insectenkwekers, waaronder circa twintig meelwormkwekers. Het gros van de bedrijven richt zich (noodgedwongen) op diervoeding (feed), minder op humaan voedsel (food). Voor het laatste is het wachten op groen licht van de EU, dat naar verwachting volgend jaar zal worden gegeven. ,,In Nederland wordt het kweken van insecten gedoogd, waar het in Duitsland officieel is toegestaan. Daarom gaat de meeste kweek van de Nederlandse insecten ook die kant op”, stelt Simons. Bij onze oosterburen worden bijvoorbeeld kleine meelwormen bij enkele fastfoodketens verwerkt in hamburgers.

Tot poeder verwerkte meelwormen vinden we in de toekomst onder meer in pasta, patat, brood en als vleesvervanger, verwacht Simons, een eiwitrijk alternatief voor de import van soja. ,,Twintig jaar geleden konden we ons ook niet voorstellen dat we rauwe vis zouden eten. Kijk hoe populair sushi nu is.”

Dierenactivisten

De wormen voeden zich met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie, zoals moutresten, wortel- en appelresten, en worden duurzaam, want energieneutraal, gekweekt. Het afval zetten zij om in eiwitten en meststoffen, die boeren gebruiken. Er wordt een enorme toename aan producten verwacht waarin meelwormen worden verwerkt.

Dierenactivisten vinden dat je niet extra dieren moet kweken als vervanging van vlees. Desondanks neemt de insectenkweek een vlucht, zo bewijst ook de toekenning van de Nederlandse Innovatieprijs 2020 aan Protix, een bedrijf uit Bergen op Zoom dat eiwitten en vetten produceert uit insecten voor de verduurzaming van zowel dier- als menselijke voeding. Een noodzakelijke afslag in het voedselsysteem, denkt Simons, nu de wereldbevolking tot 2050 een geschatte groei van 70 procent zal doormaken en de vraag naar vlees en vleesvervangers explosief zal stijgen.

‘Ik heb meer met dieren dan met planten’

Daar wil Simons zijn steentje aan bijdragen, bedacht hij een paar jaar geleden op een camping in Frankrijk. ,,Ik ben opgeleid als landbouwkundige, en vanuit mijn werk bij menig dierencrises betrokken geweest, denk aan BSE en de MKZ-crisis. Daardoor dreef ik te ver af van mijn echte passie, het produceren van gezond voedsel. En aangezien ik meer met dieren dan met planten heb, ben ik me op dat terrein gaan oriënteren. Via gesprekken en vakbladen kwam ik bij de insectensector terecht. Er moeten alternatieven komen en dit is er een van. Onze ambities zijn groot: we willen in 2030 bij de top drie van producenten in Europa horen.”

Kuiper begrijpt goed dat het niet zo aantrekkelijk lijkt om gefrituurde insecten te eten, zoals in Azië gewoon is. ,,Dan hebben wij nog een slag te slaan. Maar om het insecteiwit te verwerken in bijvoorbeeld vleesvervangers en daarmee een bijdrage te leveren aan een duurzame wereld, is een heel ander verhaal.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie