‘Schone’ gascentrales gesloten

Terwijl de Tweede Kamer de vervuilende kolencentrales wil sluiten, leggen de energiebedrijven hun schonere gascentrales stil.

RWE, het voormalige moederbedrijf van Essent, legt zijn grote gasgestookte centrale Moerdijk 1 vanaf 1 februari ‘in de mottenballen’. Zijn kleinere energiecentrales in Den Bosch, Bergen op Zoom, Erica en Klazienaveen, die al sinds 2012 stillagen, worden op 1 december volledig van het elektriciteitsnet gehaald. Ook de grote Clauscentrale in Maasbracht, die al sinds 2014 stilligt, blijft volgens de Duitse energiereus komende jaren buiten gebruik.

Engie sluit helft centrales

Vorige week kondigde concurrent Engie (het voormalige GDF Suez) al aan de helft van zijn gascentrales in Nederland te sluiten. Twee van de vijf eenheden van de gasgestookte Eemscentrale sluiten definitief. Daarnaast worden eind volgend jaar nog eens twee Nederlandse centrales ‘in de mottenballen’ gelegd. Dat betekent dat er nog wel onderhoud wordt gepleegd, zodat het Franse energiebedrijf de optie open houdt om de centrale ooit weer op te starten.

'Niet rendabel'

,,Met de huidige hoge gasprijs is het voor ons economisch helaas niet rendabel om de centrales te laten draaien", verklaart een woordvoerder van RWE. ,,Wij verwachten niet dat daar voorlopig verandering in komt."

De kolencentrales, waaronder de Amercentrale in Geertruidenberg, blijven wel open. Vanwege de lage steenkoolprijs kan stroom daar goedkoper worden opgewekt. Kolencentrales stoten echter aanzienlijk meer CO2 uit dan gascentrales.

Om verdere klimaatverandering te voorkomen wil een meerderheid van de Tweede Kamer alle kolencentrales in Nederland sluiten. In het Energieakkoord beloofden de energiebedrijven in 2013 zelf al om vijf van de tien Nederlandse kolencentrales te sluiten.

Invloed

Dat ze nu juist hun schonere gascentrales stilleggen, toont volgens energiedeskundige René Peters van TNO hoe weinig invloed de Nederlandse overheid heeft op de energiesector. ,,Als de kolencentrales in Nederland dicht moeten, zal RWE zijn kolencentrales in Duitsland extra laten draaien. Energie is een internationale markt van vraag en aanbod. In Duitsland wordt zoveel zonne- en windenergie geproduceerd dat die moet worden geëxporteerd. Duurzame energie wordt gesubsidieerd en krijgt voorrang op het net. Dat drukt de prijs."

Tegelijkertijd is de vraag naar stroom gedaald. Het is volgens Peters maar zeer de vraag of die ooit het niveau bereikt dat vóór de economische crisis werd verwacht. ,,Huizen worden beter geïsoleerd en particulieren en bedrijven zijn zelf met zonnepanelen meer stroom gaan opwekken."

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.