‘Werkgever moet pijlen richten op minister’

Met hun aanbod werknemers in zware beroepen recht te geven op vervroegde AOW kloppen de werkgeversorganisaties op de verkeerde deur.

Dat zegt FNV-bestuurder Tuur Elzinga in een verklaring. De bond houdt vast aan de eis dat de AOW-leeftijd bevroren moet worden op 66 jaar.

In De Telegraaf deden de voorzitters van werkgeversorganisaties MKB-Nederland, VNO-NCW en LTO Nederland zaterdag een handreiking om de pensioenonderhandelingen, die eind vorig jaar vastliepen, vlot te trekken.

De gesprekken liepen onder meer vast op de eis van de vakbond dat de AOW-leeftijd van mensen met een zwaar beroep niet verder omhoog gaat.

Zware beroepen zijn bijvoorbeeld te vinden in de metaal, bouw, zorg en transport. In De Telegraaf zeggen Hans de Boer (VNO-NCW), Jacco Vonhof (MKB) en Marc Calon (LTO) dat ze bereid zijn een lijst van zware beroepen samen te stellen.

Volgens Elzinga moeten de werkgevers hun pijlen op het kabinet richten. ,,Minister Koolmees (Sociale Zaken) moet over de brug komen, hij moet de AOW-leeftijd bevriezen en de boete op eerder stoppen schrappen.’’

Volgens Elzinga kost het veel mensen nu al grote moeite gezond het pensioen te halen. ,,Mensen willen nu een oplossing. Ze kunnen niet wachten op weer een commissie. Probleem is dat het heel moeilijk is een goede definitie te vinden voor zware beroepen.

Samen met CNV en VCP houdt FNV 18 maart een landelijke actiedag voor een goed pensioen. In de grote steden gaat in de ochtendspits het openbaar vervoer 66 minuten plat. Verder zijn er regionale bijeenkomsten. In het Noorden zijn er bijeenkomsten in Leeuwarden en Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.