38 klachten over uitval door te veel aan zonnepanelen Groningen

Bij netbeheerder Enexis zijn in totaal 38 klachten uit Groningen binnengekomen over haperende omvormers door de overbelasting van het stroomnet in Groningen.

Vorige maand meldden diverse Groningers dat hun zogeheten omvormer, die opgewekte energie van zonnepanelen omzet in stroom, niet goed zou functioneren.

Omvormers van meerdere Groningers werden automatisch uitgeschakeld omdat het stroomnet overbelast raakte. Dit komt onder meer door de enorme toename van het aantal zonnepanelen in Groningen. Veel Groningers - er liggen ruim 40.000 op Groningse daken - kochten namelijk zonnepanelen met het geld van de Waardevermeerdingsregeling. Dat is een compensatieregeling vanwege de aardbevingen om huizen duurzamer te maken. Enexis riep, na deze klachten, mensen op zich te melden. De netbeheerder sprak toen al wel het vermoeden uit dat het waarschijnlijk om ‘incidenten’ zou gaan.

De teller staat nu op 38 klachten, laat Jan Bakker van Enexis desgevraagd weten. Bakker zegt dat elke klacht er een te veel is, maar dat er dus geen grote problemen zijn. ,,Het stroomnet hoeft niet volledig aangepast. 40 klachten op 40.000 panelen is nog geen promille. Wel lossen we elke klacht op.’’

Hoewel er dus geen grote capaciteitsproblemen zijn kan die oplossing soms even duren, zegt Bakker. ,,Er zijn twintig klachten waarbij we leidingen of transformatorhuisjes moeten aanpassen. Soms ligt het aan installaties van klanten zelf en in tien gevallen hebben we meetapparatuur bij de klanten geïnstalleerd. De info waarom die omvormers soms niet werken hebben we nog niet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.