Aan de slag voor industrie 4.0

Industrie 4.0. Daar is STT Products in Tolbert druk mee bezig. Voor zichzelf, maar het liefst ook voor andere ondernemers.

‘In die machine hebben we net een half miljoen euro geïnvesteerd. Het is de bedoeling daarmee straks 24 uur per dag en zeven dagen per week verschillende producten zonder personeel te produceren. Zo kunnen we productie uit lagelonenlanden terughalen.’’ De term ‘industrie 4.0’ valt meteen als Menno Kooistra, directeur van STT Products in Tolbert, vanachter de glazen wand in het nieuwe bedrijfspand over de productie vertelt. Een investering van eigenaar Piet Steursma uit Tolbert om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken.

Slim produceren

STT staat voor mechatronica, een combinatie van fijnmechanica en elektronische systemen. Robots, sensoren om afstanden te meten en kwaliteit te controleren. Machines passend bij de term ‘smart factory’. Slim produceren, zo mogelijk dag en nacht en met zo weinig mogelijk handen aan de machine. ,,Onze klanten komen bij ons voor apparaten die nog niet bestaan’’, aldus Kooistra. ,,Het gaat veelal om eenmalige opdrachten, uniek ontwikkeld voor de klant. We zitten vaak in een heel vroeg stadium bij een klant en delen veel vertrouwelijke informatie met elkaar. Dat vertrouwen mag je nooit beschamen.’’

Van niets iets

STT ontwikkelt van niets iets. ,,We kunnen alles zelf maken wat we bedenken. Dat is ook de kracht van dit bedrijf.’’ Drie tot zes maanden is normaal om van het eerste gesprek te komen tot een product. Soms wat langer.

Kooistra loopt door de lichte assemblagehal naar een van zijn werknemers. Die ontwerpt en test er onderdelen voor een machine waarmee Plantronics in Emmen volautomatisch miniatuurverbindingen voor koptelefoons wil maken. Het apparaat trekt draden, controleert ze op deugdelijkheid, houdt ze strak op een kleine afstand van elkaar, vertint ze en last ze aan een stekker. Uitgangspunten zijn hoge snelheid, foutloos en continu draaien zonder mensenhanden.

Een voorbeeld

Een schoolvoorbeeld van industrie 4.0, verhaalt Kooistra. ,,Als het project slaagt, kan Plantronics de productie ervan terughalen uit Maleisië.’’ Tevens tekenend voor de samenwerking tussen alle disciplines in zijn bedrijf.

STT is feitelijk een spin-off van kathederfabrikant Cordis in Roden. Circa 20 jaar terug betekende back to the basic voor Cordis het afstoten van de afdeling die machine-onderdelen voor die fabriek leverde. Piet Steursma weet als ‘kleine zelfstandige’ dit werk daarna uit te bouwen van letterlijk een eenmansbedrijf in een garage tot een fabriek met 20 werknemers.

Heftig

Dat het bedrijf sterk leunt op één grote opdrachtgever wordt in oktober 2008 pijnlijk duidelijk. Cordis sluit zijn deuren in Roden. ,,Alle opdrachten werden geannuleerd. Dat was een heftig begin. Het is maar goed dat je niet alles van tevoren weet’’, aldus de toen pas in dienst getreden Kooistra.

In een hoog tempo wordt er naar alternatieve opdrachtgevers gezocht. ,,Netwerken, netwerken, beurzen bezoeken, zelf op beurzen gaan staan’’, weet Kooistra nog maar al te goed. Dat STT heeft gewerkt voor Cordis – ofwel voor de gezondheidszorg – maakt het bedrijf interessant voor ondernemingen die daarvoor van het bestaan van de Tolberters nauwelijks iets afwisten. Door in te zetten op ‘testen en meten’ verwerft de onderneming nieuwe klanten onder universiteiten, onderzoeksinstellingen en ontwikkelafdelingen van grote bedrijven.

Uitbreiding

,,We hadden eind 2008 de weg omhoog alweer gevonden’’, vertelt Kooistra. De omzet is sindsdien verdrievoudigd, het machinepark is uitgebreid en er werken nu 25 mensen. STT kan in eigen huis zelf veel, maar zo stelt Kooistra, ,,je moet je als bedrijf ook omringen door innovatieve toeleveranciers’’.

Tot de opdrachtgevers behoren grote namen als onder andere Philips (onder meer scheerapparaten), Xpar Vision (systemen voor glasindustrie). Abbott (apparatuur voor de gezondheidszorg) en Plantronics (koptelefoons). ,,Maar je moet je nooit te groot voelen voor het kleine werk. Een start-up kan bij succes uitgroeien tot een grote opdrachtgever’’, weet hij inmiddels.

STT Products opent 20 mei officieel het voormalige en gemoderniseerde bedrijfspand van Luxaflex. Het biedt de ruimte voor verdere veranderingen. Zoals volcontinu draai- en freeswerk. Voor STT de optie om de maakindustrie terug te halen naar Nederland, herhaalt Kooistra.

De nieuwe zaak is ook ingericht op de veranderende werkgelegenheid. De vakmensen aan de machines die volgens Kooistra ‘aan het geluid kunnen horen of de productie goed verloopt’, zullen in toenemende mate achter computers zitten om plannen van ingenieurs om te zetten in de taal van de machines. ,,De kennis en ervaring van ons personeel is voor ons bedrijf van onschatbare waarde.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.