Acties dreigen bij Teijin Aramid; FNV wil drie keer 5 procent loon erbij

De FNV dreigt met acties bij Teijin Aramid. Foto: Jan Zeeman

De FNV dreigt met acties bij Teijin Aramid, nu 87 procent van zijn leden het eindbod van de kunstvezelfabrikant voor een nieuwe driejarige cao heeft afgewezen.

De vakbond begint donderdagavond met de raadpleging van zijn achterban. Als driekwart van de FNV’ers daar voor is, wordt Teijin Aramid een ultimatum gesteld. Als het bedrijf dan niet toegeeft aan de eisen van de FNV, komen er stakingen. De kunstvezelfabrikant heeft vestigingen in Delfzijl, Emmen en Arnhem.

Vijftien maanden

Het conflict gaat om een driejarige cao die met terugwerkende kracht ingaat op 1 april 2020. Daar is vijftien maanden over gesproken. De onderhandelaars restte nog één strijdpunt: de loonsverhoging. Teijin Aramid deed een eindbod met 6,25 procent meer loon met ingang van april dit jaar. De vakbond vond drie jaarlijkse verhogingen van drie procent het minimale.

Alle oorspronkelijke eisen

Als de leden voor het ultimatum stemmen, grijpt de FNV terug op alle eisen waarmee ze de onderhandelingen begon. Daartoe behoort drie jaren achtereen een loonsverhoging van vijf procent.

De leden kunnen tot zondag 17.00 uur stemmen. Als zij ja zeggen tegen het ultimatum zal duidelijk worden tot wanneer Teijin Aramid de tijd krijgt om terug te gaan naar de onderhandelingstafel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie