Akkoord over sorteerders PostNL: staking ten einde

De bijna 40 sorteerders van de avondploeg van het PostNL-sorteercentrum in Kolham kunnen daar gegarandeerd tot 1 juli 2018 blijven werken.

Dat geldt ook als de rol van de gemeentelijke organisatie BWRI als onderaannemer door een ander uitzendbureau word overgenomen. De FNV-leden spraken dinsdagmiddag hun steun uit over dit akkoord dat vakbondsbestuurders maandag met het postbedrijf overeenkwamen.

Daarmee is na vier werkdagen een einde gekomen aan de staking van de avondploeg. Die begon vorige week woensdag. De medewerkers dreigden voortijdig hun tijdelijke baan te verliezen toen PostNL de bemensing van de avondploeg wilde laten overnemen door het uitzendbureau Young Capital.

Werkervaring

De huidige sorteerders van de avondploeg werken bij PostNL via het ‘uitzendbureau’ van de gemeente Hoogezand-Sappemeer, het gemeentelijke Bedrijf voor Werk en Reïntegratie (BWRI). Het laat bij het sorteercentrum uitkeringsgerechtigden drie maanden met behoud van uitkering werkervaring opdoen. Sommigen krijgen vervolgens de gelegenheid er hooguit negen maanden als uitzendkracht te bijven.

Die constructie is de FNV een doorn in het oog. De vakbond vindt dat de samenwerking tussen Hoogezand-Sappemeeren PostNL ten koste gaat van ‘echte’ banen. Bovendien werken de uitzendkrachten volgens de vakbond met ‘flutcontracten’ die steeds voor korte duur worden afgesloten en in een laag loon voorzien.

De bom barstte toen Young Capital de vrijheid van PostNL kreeg andere uitzendkrachten voor slechtere arbeidsvoorwaarden in te zetten. Vanwege de arbeidsonrust haakte het uitzendbureau af, maar de FNV zette de acties voort om voor de medewerkers meer zekerheid af te dwingen

'Het is voor de mensen heel spannend geweest'

Het geringe aantal van twee uitkeringsgerechtigden dat nog in de ploeg actief was, heeft volgens FNV-bestuurder Wilma Nieveen ook een contract als uitzendkracht gekregen. Bovendien is volgens haar met PostNL afgesproken dat steeds nauwkeurig wordt bekeken of uitzendkrachten in aanmerking komen voor vacatures bij het bedrijf.

Nieveen: ,,Het is voor de mensen heel spannend geweest. Maar het is heel bijzonder dat uitzendkrachten en uitkeringsgerechtigden actie hebben gevoerd voor hun baan en daarmee ook nog succes hebben gehad.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.