Alescon moet 400 werknemers 2 miljoen euro nabetalen

De Drentse Sociale Werkvoorziening Alescon in Assen moet 400 werknemers een nabetaling doen van 2 miljoen euro. Oud-directeur William Moorlag - tegenwoordig Tweede Kamerlid voor de PvdA - mag van de partij op z'n plek blijven zitten.

De nabetaling is een gevolg van een door FNV Overheid gewonnen rechtszaak. De bond had die tegen Alescon aangespannen omdat het werkvoorzieningschap 400 medewerkers via een schijnconstructie had laten werken.

Alescon actief in Drenthe

Alescon is actief in zes Drentse gemeenten, te weten Aa en Hunze, Assen, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Tynaarloo.

Cao omzeilen

Zo waren de betrokken werknemers sinds 2011 ondergebracht bij uitzendbureau AwerC-Flex, waar Alescon zelf enig aandeelhouder van is. Door die schijnconstructie kon de cao voor Sociale Werkvoorziening worden omzeild. Dat scheelde de werknemers inkomsten, verlof en werkzekerheid.

De rechtbank heeft de handelwijze afgekeurd en Alescon verplicht tot nabetaling. Daarnaast moet Alescon de vierhonderd werknemers in vaste dienst nemen.

PvdA: Moorlag had goede bedoelingen

De PvdA bestraft Tweede Kamerlid William Moorlag niet voor zijn aandeel in de benadeling van werknemers door het bedrijf waar hij tot voor kort directeur was. De partij wijst erop dat Moorlag goede bedoelingen had en zich achter het vonnis van de rechter schaart.

Moorlag was  tot voor kort de baas van Alescon in Assen. Zo'n schijnconstructie is niet in de haak, oordeelde de rechter. De kwestie is pijnlijk voor de PvdA, omdat de sociaaldemocraten juist een groot punt maken van de strijd tegen schijnconstructies.

Moorlag erkent dat werknemers bij nader inzien zijn benadeeld, maar laat weten dat hij zo veel mogelijk mensen zo aan werk wilde helpen. Doordat uitzendkrachten goedkoper zijn kon Alescon meer mensen aannemen. De wachtlijst voor de sociale werkplaats was indertijd erg lang.

FNV blij met uitspraak

FNV-bestuurder Gea Lotterman is erg blij met de uitspraak: ,,Nu is er eindelijk gerechtigheid voor al deze mensen met een arbeidsbeperking die jarenlang onterecht in een onzekere situatie hebben gezeten over werk en inkomen. Gelukkig zag de rechter in dat het gewone Alescon-medewerkers zijn. Ze deden hetzelfde werk, op dezelfde locatie, met dezelfde jas aan, maar alleen met veel slechtere arbeidsvoorwaarden dan hun collega’s die wel in dienst zijn van Alescon.’’

Alescon legt zich neer bij vonnis

Alescon is teleurgesteld door de uitspraak, maar legt zich neer bij het vonnis. Het SW-bedrijf heeft altijd het sociale perspectief voor ogen gehad, aldus een woordvoerster. ‘Werken is leven’ is vanouds Alescon’s visie. Het uitgangspunt was om dit voor zo veel mogelijk mensen mogelijk te maken. In plaats van mensen op de wachtlijst voor het SW-bedrijf te laten staan, konden er op deze manier meer mensen in dienst genomen worden.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.