Alles wat jubilerend Koers maakt, is opnieuw te gebruiken

KKS, beter bekend als Koers, bestaat 100 jaar. Het familiebedrijf viert het eeuwfeest volgende week drie dagen lang op het bedrijfsterrein in Bovensmilde.

Honderd jaar geleden begon Johannes Koers uit Hoogersmilde met zijn motorschip Actief een beurtvaart tussen Groningen en De Punt.

Hij legde daarmee de basis voor KSS Beheer, beter bekend onder de naam Koers.

De voornaamste activiteit anno 2018: het scheiden en verwerken van afval tot bruikbaar materiaal voor de wegenbouw en cultuurtechniek. Resten steen, beton, leem, hout en groen krijgen een nieuw leven als bijvoorbeeld wegverharder, funderingsmateriaal, compost, teelaarde, bomengrond en siersplit. Duurzaamheid en hergebruik zijn tegenwoordig de trefwoorden. ,,Alles wat wij maken is opnieuw te gebruiken”, zegt de directie.

Vierde generatie

Het bedrijf met zo’n 50 werknemers en vestigingen in Hoogersmilde (hoofdkantoor), Bovensmilde (het recycle- en verwerkingsbedrijf), Waterhuizen, Antwerpen (België) en Rheine (Duitsland) viert volgende week zijn 100-jarig bestaan.

Aan het roer staat de vierde generatie: de broers Jan en Klaas F., en hun neef Klaas J. Koers. ,,Na de oorlog maakten de zonen van de oprichter een transportonderneming van het bedrijf”, vertelt Jan. ,,De boot maakte plaats voor transportwagens. De handel kwam zo’n 50 jaar geleden, met name in zand uit de zandafgraving in Smilde. „Daar is geleidelijk van alles bij gekomen”, zegt Jan.

Halfverhardingen

De belangrijkste activiteit op dit moment: de door het bedrijf zelf ontwikkelde halfverhardingen voor bijvoorbeeld bos-, wandel- en fietspaden. Die zijn klaar voor de klimaatverandering, met meer stortbuien en hogere temperaturen, vertelt Klaas J. ,,Zo’n laag is net zo hard als asfalt, maar het laat net zo makkelijk water door als een schelpenpad. Het houdt door zijn bijzondere structuur echter het water ook vast. Daardoor laat het bij hoge temperaturen ook weer gemakkelijk warmte af.”

‘Veel meer’

,,We doen nog zo veel meer”, zegt Klaas F. Hij wijst op onder meer de grote composteringsinstallatie voor de verwerking van het groen. Met zes werkmaatschappijen beheert Koers voor het gros van zijn producten de hele keten: van de sloop van gebouwen waarmee het steen en beton vrijkomen voor de verhardingen, tot de aanleg ervan door Koers’ aannemersbedrijf. Het bedrijf heeft ook een researchafdeling.

De aard van de werkzaamheden is zo bijzonder, dat Koers nergens kant-en-klare installaties kan kopen. Klaas J.: ,,Die bouwen we zelf. Sommige onderdelen kunnen we wel kant-en-klaar kopen, maar vaak moeten ze ze ook speciaal laten maken.”

Programma

Koers viert zijn 100-jarig jubileum volgende week met een driedaags programma op het bedrijfsterrein in Bovensmilde. Op donderdag houdt de onderneming een congres over duurzaamheid met als sprekers onder andere trendwatcher Adjiedj Bakas en architect Thomas Rau, specialist in duurzame bouw. Op vrijdag is er een bijeenkomst voor onder andere klanten en Drentse bestuurders over de rol en betekenis van KKS. Op zaterdag is er een open dag voor het publiek. De giften ter gelegenheid van het jubileum gaan naar nieuwe led-lampen voor de verlichting die met Kerstmis traditioneel de bruggen en de oevers van de Drentse Hoofdvaart siert.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.