Amerikaans QTS koopt datacenters in Groningen en Eemshaven

Geheel links (naast de rotonde) de toekomstige locatie van QTS in de Eemshaven. Foto: Groningen Seaports

Het Amerikaanse beursgenoteerde QTS heeft de datacenters van het failliete TCN SIG Telehousing in Groningen en de Eemshaven overgenomen.

QTS koopt beide datacenters voor 44 miljoen dollar en verwacht nog een investering van 15 miljoen te moeten plegen om de faciliteiten weer op te starten. Er zullen in beide datacenters enige tientallen mensen komen te werken. ,,Deze aankoop past in onze mondiale uitbreidingsstrategie’’, zegt Chad Williams, de hoogste baas van QTS. Het bedrijf heeft in Europa en Noord-Amerika 25 datacenters (totaal 550.000 m2).

Datahotel

Het datacenter in Groningen op het Zernike Park telt nog circa 20 huurders die voor ongeveer 3,5 jaar een contract hebben. Het datahotel heeft een oppervlakte van 4200 m2. De accommodatie in de Eemshaven (4200 m2) staat al enige jaren leeg en is aangelegd om één grotere huurder onder te brengen. Google was in het verleden een van de laatste gebruikers van dit datahotel.

Beide datacenters scoorden het laatste jaar vooral publiciteit door een steekpenningenkwestie die in de rechtbank van Zwolle werd afgewerkt. De directeur-eigenaar Rudy S. van vastgoedbedrijf TCN SIG werd verdacht rond 2008 mensen van Google te hebben omgekocht (voor circa 6 ton aan euro’s) om zo een lucratiever huurcontract af te dwingen voor het destijds al noodlijdende TCN SIG. S. werd na vier zittingen daarvoor veroordeeld tot 240 uur werkstraf en 9 maanden voorwaardelijk, maar hij is in beroep gegaan. De rechtbank achtte hem schuldig aan corruptie witwassen en valsheid in geschrifte.

Indrukwekkend

Havenschap Groningen Seaports, beheerder van de havens in Delfzijl en Eemshaven, is blij met de komst van QTS. Google heeft in de Eemshaven een van haar grootste datacenters staan. Er is de laatste jaren al enkele keren sprake geweest van nog een grote partij die in de meest noordelijke haven van Nederland. Robert van Tuinen (businessontwikkeling) van Groningen Seaports: ,,QTS heeft in de Verenigde Staten een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd.’’

menu