Amerikaanse investeerders kopen panden in binnenstad Groningen

De Amerikanen komen naar Groningen. Investeerders uit de VS kopen in de Groningse binnenstad panden van Hanzevast.

In een klap komt een serie markante panden uit de Groninger binnenstad in handen van de Amerikaanse investeerder Highbrook Investors. Het gaat om panden als De Faun in de Herestraat (waar tot voor kort Zara huisde), Van Elmpthuis (Launch Cafe) en hotel Corps de Garde.

25 karakteristieke panden

De panden werden beheerd door Hanzevast en waren gefinancieerd door een aantal grote private beleggers, waarvan Hanzevast er een was. Over de opbrengst en rendement worden geen mededelingen gedaan. Het gaat om in totaal 25 karakteristieke panden met een totale vloeroppervlakte van 48.000 vierkante meter. Er is volgens Hanzevast-directeur Gijs Elting indertijd niet voor dit fonds geworven en dus valt het niet onder toezicht van de AFM.

Elting kan wel melden dat de waardedaling niet zo groot was als de fondsen waarin vooral kantoorpanden zijn ondergebracht. ,,Het betreft in dit geval karakterisieke monumentale panden in de binnenstad’’, zegt hij, ,,en die zijn niet zo hard geraakt als de kantoren.’’

Goed verkoopmoment

In de portefeuille zitten behalve De Faun en Van Elmpthuis (voormalig onderkomen van Friesch-Groningse Hyoptheekbank), ook het gezondheidscentrum Hoendiep en twee gerestaureeerde stadhuizen aan de Ubbo Emmiussingel. In de ogen van Hanzevast was nu een goed verkoopmoment aangebroken.

Het fonds was geen beleggingsfonds dat breed is aangeboden bij grote groepen particuliere beleggers. Met veel van die beleggingsfondsen in vastgoed van Hanzevast is het slecht afgelopen. Zo werd het grootste fonds, het zogenoemde Fusiefonds (een fusie van diverse slecht renderende fondsen), de komende jaren verkocht worden. Er blijft voor de ongeveer 2500 particuliere beleggers een beperkt percentage van de verkoopopbrengst over. Die zijn daar teleurgesteld over.

Lokale beleggers

Elting noemt het opmerkelijk dat een Amerikaanse investeerder is neergestreken in Groningen. Er is ook gesproken met Nederlandse institutionele beleggers (pensioenfondsen en verzekeraars),maar volgens Eltings mede-directeur Jos Westra zijn die meer geïnteresseerd in grote panden in de Randstad. Westra: ,,Lokale beleggers kunnen een volume als dit niet aan en dus werd het een buitenlandse partij.’’

De Hanzevast-directeuren constateren dat buitenlandse beleggers steeds vaker interesse tonen in regionaal vastgoed. Westra: ,,Buitengebieden als Groningen raken bij hen steeds meer in trek.’’ Elting constateert dat het over de grens makkelijker is om aan geld te komen voor vastgoedinvesteringen.

Toegankelijker

Hanzevast begint ook een nieuwe productstrategie. De Groninger beleggingsinstelling wil vastgoed toegankelijker maken voor de kleine belegger. Elting: ,,Op een serieuze manier in vastgoed beleggen kan vaak pas vanaf 50.000 euro. Wij willen het bereikbaar maken voor de alledaagse belegger die nu vanaf duizend euro kan instappen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.