Boekhandel Van der Velde in Assen verkast naar een nieuw en groter pand. Gedurfd in een tijd van ontlezing? Welnee, zeggen de eigenaren van de Friese keten. ‘Het boek is echt niet dood’.

Waar over een weekje duizenden boeken geduldig wachten op hun nieuwe eigenaar, zijn werklui nu nog druk in de weer. Ze boren, zagen, schuren en schilderen. De voormalige modewinkel van Bertram Mode in de Kruisstraat- net als Van der Velde een familiebedrijf met een lange historie - wordt in hoog tempo veranderd in een boekentempel.

,,Donderdag pakken we de boeken in de huidige winkel aan de Gedempte Singel in. Vrijdag gaan we verhuizen met een grote ploeg medewerkers’’, zegt de Asser filiaalmanager Ingrid Verbruggen (60).

Goedkeurend kijkt ze rond in de ruimte. ,,Dit is twee keer zo groot als de huidige zaak. Het wordt een prachtige boekenwinkel.’’ 8 maart gaat het nieuwe boekenparadijs open, onder de geldende beperkende voorwaarden. ,,Het openingsfeest komt later’’, belooft Verbruggen. Nieuw is dat er in Assen straks ook tweehandsboeken worden verkocht. Daar is nu al vraag naar, weet Verbruggen. Het Engelstalige aanbod wordt flink uitgebreid. ,,Veel jongeren lezen graag boeken in het Engels.’’

Nieuwste aanwinst

De directie van de boekenketen Van der Velde - Ad Peek (68) en Rutger van der Velde (50) - knikt tevreden. Ook zij kunnen haast niet wachten tot hun nieuwste aanwinst losgaat.

,,We hadden geluk dat dit pand vrij kwam en dat we het kunnen huren. In de huidige zaak zouden we na een verbouwing door de eigenaar te weinig vloeroppervlak overhouden. En we willen absoluut niet terug met onze collectie. Daarom zijn we blij met deze kans’’, zegt Peek. ,,Als we dit niet hadden gekregen, hadden we misschien weg gemoeten uit Assen.’’

Van der Velde, dat in 2016 de toenmalige Iwemaboekhandel in Assen overnam, heeft inmiddels negen zaken in Noord-Nederland, waaronder twee in Groningen. In 2018 werd de Zwolse boekenkathedraal Waanders ingelijfd, die is gevestigd in de monumentale Broerenkerk. Ook werd dat jaar een zaak geopend in Harlingen.

Friesland

Van der Velde ontstond 128 jaar geleden in Friesland, toen Rinze van der Velde de boekhandel in Leeuwarden kocht waar hij werkte. Het bedrijf draait een omzet van dik 18 miljoen euro en telt 150 medewerkers. Zeven daarvan zijn vanaf 8 maart te vinden in de winkel in Assen.

,,Wij lijken een keten, maar zijn dat niet. We zijn meer een samenwerkingsverband tussen winkels, die echt lokaal worden gerund. We werken samen met bibliotheken en alle vestigingen onderling’’, verduidelijkt Peek.

Je moet wel durven. In coronatijd investeren in het Asser winkelhart, dat al jaren kampt met leegstand. En dan ook nog eens in een boekwinkel. Het boek is toch dood? Wie leest er nou nog?

Onzin

Peek en Van der Velde schudden heftig hun hoofd. Dat laatste is echt onzin, zegt de eerste. Er wordt juist weer meer gelezen, wellicht met een steuntje in de rug door de coronapandemie. ,,Wij geloven in het boek. Mensen moeten blijven lezen, dat is de enige zorg.’’

Zorgen zijn er ook over de Asser binnenstad, net als over andere kernen waar de keten zit. Leegstand ligt op de loer. Nieuwe functies zoals wonen rukken op. Het wordt compacter. Peek zou graag zien dat gemeenten daar plannen voor maken en de regie nemen. ,,Je moet anders kijken naar binnensteden. Er komt meer groen, ze krijgen een verblijfsfunctie.’’

Wat is het geheim van hun goedlopende winkels? ,,We willen een groot assortiment aan boeken in de winkel. Je kunt immers nooit meer verkopen met minder. In Zwolle hebben we na de overname voor twee ton aan extra boeken in de Broerenkerk gelegd. De omzet ging met 17 procent omhoog. Verder: weinig mensen op kantoor. En zaken worden lokaal aangestuurd, met veel vrijheid. Daar kennen ze de klanten goed’’, aldus Peek.

Goede zaken

,,Veel mensen waren afgelopen zomer lekker weg in eigen land, bijvoorbeeld in Harlingen en Sneek. Daar hebben we in onze winkels duidelijk van geprofiteerd, die deden goede zaken. We proberen de boel aan de gang te houden,’’ voegt Van der Velde toe.

Hij hoopt op mooi weer in de zomer. ,,Daar wordt iedereen vrolijk van. Hoewel: voor ons is een regenachtige zomer niet verkeerd, dan gaan mensen vaker naar de boekwinkel en lezen ze meer.’’

Corona heeft Van der Velde flink geraakt, net als veel ondernemers. ,,Onze medewerkers hebben zich snel aangepast en zijn her en der boeken gaan bezorgen’’, zegt Van der Velde. Qua omzet levert het weinig op, maar het zorgt wel voor goodwill en klantenbinding. Iets wat belangrijk is in een tijd waarin steeds meer consumenten online winkelen.

Depressief

Het tweetal zegt niet te begrijpen dat de politiek niet meer doet om boekwinkels te steunen. Peek: ,,Lezen is ongelooflijk belangrijk. Boekhandels zijn essentieel. Wat doet de politiek? Die heeft ingestemd met de verhoging van de btw op boeken van zes naar negen procent. Dat scheelde ons in 2019 drie procent meer btw over de voorraad. Op 1 januari stonden we dus al meteen 120.000 euro in de min.’’

Toch is Nederland qua boekwinkels nog een paradijs vergeleken met sommige andere landen. Peek: ,,Ik was vorig jaar met Rutger op een studiereis in de VS. Daar zijn veel boekenwinkels verdwenen. Amazon heeft bijna de hele markt overgenomen. Je komt redelijk depressief terug van zo’n reis. Wij zullen ons best doen dat in Noord-Nederland niet te laten gebeuren.’’

Volg Dagblad van het Noorden ook op Instagram!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Instagram