Avantium hoopt nieuwe fabriek in Delfzijl in 2023 te openen

Houtsnippers liggen klaar om verwerkt te worden bij Avantium.

Chemisch technologiebedrijf Avantium hoopt in 2023 in Delfzijl de volwaardige fabriek voor bioraffinage te openen. In de fabriek wil het bedrijf 130.000 ton biomassa (vooral residu uit bos- en landbouw) omzetten in bruikbare grondstoffen. Het zou werkgelegenheid opleveren voor 150 man.

Dat zei Avantiums ceo Tom van Aken vrijdagmorgen bij de opening van de pilotfabriek op het Chemie Park in Delfzijl.

Volgende stap

Het plan om in Delfzijl een fabriek neer te zetten bestaat al langer. ,,Het is eigenlijk een volgende stap in de ontwikkeling’’, zegt Noud Tillemans van het bedrijf. ,,In de pilot ontwikkelen we het proces in een industriële omgeving en bewijzen we dat het kan.’’

De volgende stap is een fabriek. Voor die fabriek heeft Avantium de grond op het Chemie Park al geleased. ,,De definitieve beslissing is nog niet genomen’’, zegt Van Aken. ,,maar we zitten wel met alle partijen om tafel om het te doen.’’

Staatsbosbeheer

In de pilot wil Avantium een jaar aan de slag met houtsnippers die worden aangeleverd door Staatsbosbeheer. Verwachting is dat er 20.000 kilogram per jaar wordt verwerkt.

Na behandeling met zoutzuur wil Avantium suikers produceren die gebruikt kunnen worden voor de productie van arrtikelen waar anders olie voor wordt gebruikt, zoals petflessen of tapijt.

De lignine die overblijft als de suikers uit de snippers zijn gehaald, gaat naar RWE die het gebruikt voor de productie van energie.

Nadenken over toekomst

Van Aken is gelukkig met de keuze voor Delfzijl. ,,De lijnen zijn hier kort. Maar mensen hier zijn vooral gericht op nadenken over de toekomst.’’

Zodra de pilot met houtsnippers is afgerond en daadwerkelijk een fabriek van de grond is gekomen, blijft de pilot in Delfzijl open. Avantium wil die gebruiken om nieuwe ontwikkelingen te testen. Bijvoorbeeld het verwerken van bietenpulp.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie