Avebe concentreert onderzoek

Aardappelzetmeelconcern Avebe wil zijn innovatiecentra in Veendam en Foxhol samenbrengen in een nieuwe vestiging op de Zernike Campus in Groningen.

Het bedrijf is daarover in gesprek met de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Het nieuwe Avebe Innovatiecentrum moet ook onderdak bieden aan de afdeling marketing en het klantencontactcentrum. Daarmee komen 100 van de 1300 Avebe-werknemers in Groningen te werken.

Bundelen interne kennis

Avebe wil met het nieuwe laboratorium zijn innovatiekracht versterken. ,,Door beide vestigingen samen te brengen wordt de interne kennis beter gebundeld”, zegt woordvoerster Janet Katerberg van Avebe. ,,Bovendien kunnen we op de campus gebruik maken van de externe kennis die bij de RUG aanwezig is. Ze zijn daar heel goed in bijvoorbeeld chemische technologie, voeding en gezondheid. Daar kunnen wij ons voordeel mee doen.”

Avebe verwerkt de zetmeelaard-appelen van 2500 leden/akkerbouwers in Nederland en Duitsland tot ingrediënten op basis van zetmeel en eiwit. Die worden gebruikt in voeding, maar ook voor industriële toepassingen.

Smaakpanels

Door het klantencontactcentrum en de afdeling marketing bij het innovatiecentrum onder te brengen kan Avebe, aldus Katerberg, zijn klanten ook beter bedienen. ,,Die kunnen dan goed volgen waar we bij ons onderzoek mee bezig zijn. Er komen ook faciliteiten voor smaakpanels om nieuwe producten uit te proberen.”

De aanwezigheid van de RUG en de goede bereikbaarheid zijn voor Avebe, dat zijn hoofdkantoor in Veendam heeft, redenen geweest om het nieuwe innovatiecentrum in Groningen te vestigingen. Katerberg: ,,Bovendien zitten we daar dicht bij onze roots. Want we wilden in elk geval in de regio blijven.”

De besprekingen tussen de RUG en Avebe zijn nog niet helemaal afgerond. De verwachting is dat het nieuwe ‘lab’ eind volgend jaar in gebruik kan worden genomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.