Avebe haalt meer uit aardappel

Bestuursvoorzitter Bert Jansen heeft het de leden van de Coöperatie Avebe beloofd: op afzienbare termijn kunnen ze rekenen op een prestatieprijs van 90 euro per ton aardappelen.

De aardappelcoöperatie lijkt aardig op weg richting dat doel. Over het boekjaar 2016/2017 kunnen de Avebe-boeren rekenen op een prestatieprijs van 82,16 euro, bijna 7 procent ofwel vijf euro meer dan vorig jaar. Nooit eerder kwam de prestatieprijs boven de 80 euro. Avebe heeft derhalve een record geboekt. Gaan de leden akkoord, dan volgt ook nog een nabetaling van 2,2 miljoen euro.

Mooie stap

,,Van 77 naar 82 euro is een mooi stap”, vindt Jansen. ,,Maar we moeten weer een volgende maken.” En hij twijfelt niet dat ook die ook weer betere resultaten brengt. Het einde van de zetmeelsubsidies in 2012 heeft naar zijn mening Avebe in ‘de goede flow’ gebracht. De coöperatie heeft de tijd van hoge kosten, lage marges en - zo’n tien jaar geleden - sterk wisselende prestatieprijzen van soms minder dan 50 euro achter zich gelaten.

Jansen: „Ik denk dat zetmeelaard-appelen voor de leden weer belangrijk zijn voor hun teeltplan. Afgelopen jaar waren er veel gewassen die het niet zo goed deden. De zetmeel-aardappelen worden door de leden steeds meer gezien als stabiele bron van inkomsten.”

Strategie

De strategie van Avebe: producten ontwikkelen die de aardappelen een grotere toegevoegde waarde geven. Naast grondstoffen voor industriële toepassingen en dierenvoeding, levert Avebe nu vooral ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Jansen: ,,Daar ligt onze toekomst. Coöperaties hebben weleens de neiging te denken: wij willen meer grondstof verwerken. Wij zeggen: we hebben op dit moment genoeg grondstof, maar we willen er meer waarde aan toevoegen.”

Vooral de eiwitproducten die in Gasselternijveen worden geproduceerd, zijn volgens Jansen kansrijk. De fabriek daar wordt momenteel opnieuw uitgebreid. De topman: ,,Als je in 2030 negen miljard mensen moet voeden, moeten daar wel de eiwitten voor zijn. Bovendien zien we een groeiende markt voor vleesvervangers.”

Yoghurt

Zo’n 200 producten op basis van zetmeel, eiwit of vezels uit de aardappel gaan de wereld in om voedingsmiddelen specifieke eigenschappen te geven. Die bijvoorbeeld borrelnootjes knapperiger maken, in magere yoghurt het vet vervangen of snoepgoed een gomachtige, luchtige, elastische of juist stevige textuur geven. Een kleine 100 onderzoekers ontwikkelen steeds nieuwe ingrediënten en toepassingen, marketeers vorsen de wereld naar afzetmarkten. Om ze daadwerkelijk aan de man te kunnen brengen, investeert Avebe aanhoudend in de productiecapaciteit. In het achterliggende boekjaar 45 miljoen euro, in het lopende jaar wat meer, verwacht Jansen.

Bruist

De Avebe-topman: ,,Dit bedrijf bruist van de ideeën. We zitten in een luxe situatie: ons voornaamste probleem is dat we moeten kiezen uit de vele mogelijkheden die we hebben. We kunnen nog jaren vooruit met nieuwe toepassingen.”

De Avebe-laboratoria in Veendam en Foxhol verhuizen volgend jaar naar een gezamenlijk onderkomen op de Zernike Campus in Groningen, een verplaatsing waardoor de samenwerking met de Rijksuniversiteit Hanzehogeschool Groningen kan worden versterkt. Jansen: ,,We krijgen wel opmerkingen waarom we niet naar de universiteit van Wageningen zijn gegaan, zoals de meeste voedingsbedrijven. De Groninger universiteit is sterk in zetmeel, energietransitie en technologie en ontwikkelt zich in voeding en gezondheid. Gemeente, provincie en onderwijs faciliteren ons hartstikke goed. Ik denk dat de campus voor ons de perfecte plek is.”

Klagen

Veel bedrijven in Noord-Nederland klagen over de trek van hoog opgeleide krachten naar de Randstad. Avebe zegt geen moeite te hebben om gekwalificeerd personeel te werven. Jansen: ,,In het Westen heb je juist meer concurrentie. Ik merk dat ook mensen van Wageningen of uit de Randstad graag deze kant op komen om voor ons te werken. Als je eenmaal in je hoofd hebt dat de regio een probleem is, wordt het ook een probleem. Wij presenteren onze vestigingsplaats juist als een voordeel.”

Prestatieprijs

Aan de zogeheten prestatieprijs is af te lezen hoe de coöperatie presteert. De prestatieprijs is een omrekening waar het aardappelgeld en het coöperatief resultaat samenkomen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.