BUKU, Spotify voor studieboeken

Is gesleep met studieboeken die flink aan de prijs zijn binnenkort verleden tijd? Als het aan de bedenkers van BUKU – Spotify voor studieboeken – ligt wel.

,,Boeken zijn het eerste waar een student op bezuinigt.’’ Jeff van der Laan (26) en Alexander Postma (25), oprichters van de Groningse startup BUKU, ondervonden het als oud-studenten aan den lijve. Studieboeken worden steeds vaker gedeeld, gekopieerd of illegaal gedownload, want ze zijn kostbaar en worden relatief kort gebruikt. BUKU’s oplossing? Eenzelfde als in de muziekindustrie werkte: streaming. Een Spotify voor studieboeken.

Onbeperkt toegang

Voor maximaal 25 euro per maand sluit een student een BUKU-abonnement af en krijgt daarmee via de website en de app onbeperkt toegang tot alle studieboeken van aangesloten uitgevers. Want, zegt Van der Laan: ,,De meeste studenten hebben altijd een laptop bij zich.’’ Gebruikers kunnen boekenlijsten en aantekeningen maken, ook offline. Docenten krijgen gratis toegang om gebruik te stimuleren. Postma, tevens mede-eigenaar van softwarebedrijf Appademic, bouwde het platform dat aan de start van het nieuwe collegejaar in september gelanceerd wordt.

Maar in plaats van te pitchen bij toekomstige gebruikers, deed Van der Laan dat bij uitgevers. Succesvol. ,,Ik had niks aan mijn idee als uitgevers niet mee wilden doen, want wat heb je aan een app zonder boeken?’’ De uitgeversbranche zoekt naarstig naar nieuwe verdienmodellen, net als de muziekindustrie die door illegaal downloaden en kopiëren veel inkomsten verloor.

loading
Een impressie van BUKU

Jonkies

,,Gebruiken is het nieuwe hebben’’, luidt de verklaring voor het succes van streaming van BUKU’s sales director Bertus Jan Epema. Tussen de jonkies – ,,Iedereen is onder de 26’’, aldus Van der Laan – is hij met zijn 46 jaar een wat vreemde eend. Postma en Van der Laan haalden hem erbij op aanraden van een investeerder, vanwege zijn ervaring als voormalig manager bij ING. Ondanks zijn leeftijd is Epema al goed ‘ingeburgerd’: collega’s – en dus hij ook – groeten met een ‘boks’.

Van het abonnementsgeld gaat een vast bedrag naar de uitgevers. De procentuele verdeelsleutel zal volgens de oprichters ongeveer 30-70 zijn, waarvan het grootste deel naar uitgeverijen gaat. Het exacte bedrag per maand blijft afwachten. ,,We kunnen leesgedrag niet voorspellen’’, aldus Epema. Aangesloten uitgevers krijgen opbrengst naar rato, op basis van individueel gebruik. ,,Van iedere gebruiker wordt bijgehouden welke boeken hij leest, hoe lang hij ze leest en van welke uitgever ze komen. De opbrengsten worden eerlijk verdeeld’’, legt Postma uit. Wie in een maand het meest gelezen wordt, krijgt het grootste deel van het abonnementsgeld.

Waardevolle data

,,Uitgevers krijgen ook inzicht in het gebruik van hun boeken. Dat zijn heel waardevolle data’’, stelt Postma ook. Uitgeverijen zien met BUKU precies welke boeken, hoofdstukken en passages populair zijn of waar studenten vastlopen. ,,Zo kunnen ze snel en gericht verbeteren.’’

Zorgen over downloaden en delen van boeken via BUKU zijn in de applicatie weggenomen: teksten kunnen niet worden gekopieerd, alleen eigen notities kunnen worden gedownload, aldus Postma. ,,En het kan maar op één device tegelijk.’’

Over het steeds vaker voorkomende laptopverbod in collegebanken maken de mannen zich vooralsnog weinig zorgen.

BUKU richt zich eerst op hbo’s, omdat de studieboeken daar veelal door Nederlandse uitgevers worden verspreid. Het eerste contract met een uitgever is inmiddels getekend: Van Gorcum uit Assen. Die werd gevierd met een boks.

menu