Tvilight, Groningse bedenker van slimme straatlantaarn failliet

Chintah Shah van Tvilight Groningen.

Tvilight uit Groningen, bedenker van de slimme straatlantaarn, is failliet. De start-up werd een paar jaar geleden nog een grote toekomst voorspeld.

De verwachtingen rond Tvilight na de oprichting in 2012 waren hoog. De zogenoemde slimme lantaarns die bedenker Chintan Shah vanuit het Groninger Launch Cafe had ontworpen vormden een ketensysteem van sensoren. In eerste instantie konden die sensoren de verlichting dimmen als er ‘s nachts geen verkeer op de weg was en weer oplichten zo gauw er voertuigen passeerden.

Sensoren meten lucht, regelen licht en registreren verkeer

Dat was een oplossing voor een kostbaar probleem, want jaarlijks kostte de nachtverlichting bijna 300 miljoen euro en het systeem van Tvilight zou een beparing tot tachtig procent kunnen leveren. Later konden die sensoren ook de luchtkwaliteit meten, bevroren wegdekken registreren en de verkeerslichten beïnvloeden waardoor er een betere doorstroming van het verkeer zou komen.

Het systeem van Tvilight was zo opzienbarend dat een tv-ploeg van CNN in 2013 naar Groningen afreisde voor een bedrijfsreportage. En later, toen Neelie Kroes als nationaal start-upgezant aan de slag ging, behoorde Tvilight tot de noordelijke juweeltjes die bij haar mochten pitchen. De andere drie waren Catawiki (online-veiling), IMDS (medische producten) en Crowdynews. Het lot van laatstgenoemde start-up hangt ook aan een zijden draad.

Tvilight mocht aan wereldmarkt ruiken

De vier bedrijven die zich in 2015 presenteerden aan Neelie Kroes geven met deze ontwikkelingen een treffend beeld van de start-upwereld, die gekenmerkt wordt door juichverhalen maar ook door mislukkingen. De meeste start-ups komen niet eens zo ver als Tvilight en Crowdynews die aan de wereldmarkt hebben mogen ruiken, en sneuvelen al in een vroeg stadium. En een enkeling bereikt het denderende succes van Catawiki uit Assen dat volgens kenners inmiddels een miljard euro waard is.

Tvilight kreeg in 2016 nog een sterke partner in de vorm van de Duitse lampenfabrikant Osram. Met het geld van Osram had Tvilight de financiële power om met grotere partijen allianties aan te gaan. Het Groninger bedrijf had toen meer dan 100 projecten in Nederland, Duitsland, India en Zuid-Korea.

Meer aanbieders als Tvilight

Waarom Tvilight gisteren door de Groninger rechtbank failliet werd verklaard is onbekend. De curator gaat vandaag rond de tafel met Shah. De laatste jaren waren er wel steeds meer aanbieders van slimme systemen zoals Tvilight. Bovendien zijn verlichtingssystemen energiezuiniger geworden waardoor er wellicht minder te bezuinigen viel.

menu