Bedrijfsleven: meer investeren in energie en duurzame economie

Goed dat het kabinet het komend jaar fors meer geld besteedt aan zorg en veiligheid. Maar de dinsdag gepresenteerde begroting is niet ambitieus genoeg als het gaat om investeringen in energietransitie en duurzame economie.

Dat stelt directeur Lambert Zwiers van werkgeversorganisatie VNO-NCW en MKB-Noord. In een reactie noemt hij het ‘van groot belang dat het kabinet de komende jaren gaat inzetten op investeren in de toekomst’.

,,Daar is op dit moment ruimte voor’’, vervolgt Zwiers. ,,Het lijkt er nu op dat het kabinet vooral gaat ‘uitdelen’ en dat niet geïnvesteerd gaat worden in de maatschappelijke uitdagingen die voor ons liggen, zoals energietransitie en duurzame economie. Een gemiste kans.’’

VNO-NCW en MKB Noord noemt het Groningse aardbevingsgebied als belangrijke uitdaging. Zwiers: ,,De Rijksoverheid moet in het vervolg de aansprakelijkheid van de schadeafhandeling op zich nemen. In samenhang hiermee moet er een vastgoedbedrijf opgezet worden dat eveneens onder verantwoordelijkheid van de Rijksoverheid komt.’’

Zwiers doelt ook op verduurzamingsmaatregelen die kunnen worden meegenomen, zoals het realiseren van nul-op-de-meter woningen. Dat zijn huizen zonder energieverbruik.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.