Bedrijventerrein Heveskes is nieuwe stap naar klimaatneutraal chemiecluster

Heveskes vanuit de lucht. Foto Groningen Seaports

Het gebied tussen het Chemie Park in Delfzijl en aluminiumfabriek Aldel wordt de komende vier jaar omgebouwd tot bedrijventerrein. Groningen Seaports steekt 25 miljoen in de uitbreiding.

In het gebied komt plek voor nieuwe bedrijven als SkyNRG (biokerosine) en Avantium (duurzaam plastic uit houtsnippers). North Water wil op deze plek uitbreiden, net als Heuvelman GSO.

Energietransitie

Bedrijventerrein Heveskes lag decennia braak. CEO Cas König spreekt van een investering die potentiële klanten helpt plannen mogelijk te maken. ,,Daarnaast is het een impuls voor de energietransitie in het algemeen en duurzame economische activiteiten in Delfzijl in het bijzonder.’’

Het is de bedoeling op verschillende manieren een verbinding te leggen tussen Heveskes en het naastgelegen Chemiepark Delfzijl.

Klimaatneutraal chemiecluster

Een waterstof infrastructuur maakt daar deel van uit. Seaports zet daarvoor de door het havenbedrijf zelf ontwikkelde kunststof waterstofleiding in. Volgens Seaports wordt hiermee een nieuwe stap gezet naar een chemiecluster dat voor 2050 volledig klimaatneutraal is.

Naar verwachting komen op het terrein uiteindelijk ruim 200 mensen te werken.

menu