Bestuurlijke aansturing noordelijke economie met uitvoeringstafel uitgebreid

Noord-Nederland krijgt een eigen economisch bestuur en dat wordt aanstaande dinsdag tijdens een bijeenkomst van SNN in Den Haag gepresenteerd.

Over de naam van dit nieuwe bestuurslichaam wordt nog gedubd, aanvankelijk zou het de Economic Board Noord-Nederland heten en die naam wordt ook genoemd in de uitnodiging van SNN. Omdat die betiteling verward zou kunnen worden met Economic Board Groningen, wordt er nog nagedacht over de naam. Wellicht wordt het Noordelijke Innovation en Economic Board (NIEB).

Opvolger van Noordelijke Innovation Board

De club is min of meer de opvolger van de Noordelijke Innovation Board, dat vooral bekendheid verwierf vanwege het noordelijke waterstofproject. Niek-Jan van Kesteren (voormalig directeur VNO NCW, senator CDA) is de voorzitter en Denisa Kasova de directeur. Beiden keren in dezelfde functies terug bij de ‘NIEB’.

De constructie werd twee jaar geleden bedacht om ondernemers een meer prominente rol te geven bij de ontwikkelingen in Noord-Nederland. Er werd gehoopt op meer voortvarendheid. Werkgeversvereniging VNO NCW Noord leverde om die reden Van Kesteren en Alfred Welink (voorzitter VNO NCW Noord) als bestuurders, terwijl een groep ondernemers onder aanvoering van Denisa Kasova projecten ging uitwerken die voor Noord-Nederland van economische betekenis zouden kunnen worden. Het waterstofproject waarin professor Ad van Wijk een voorname rol speelt, is in iets meer dan een jaar groot geworden.

‘Nog een paar puntjes op de i’

De ‘NIEB’ moet meer slagkracht krijgen dan voorganger NIB en daarom wordt er een zogenoemde uitvoeringstafel aan toegevoegd. Daarin zitten onder meer SNN en NOM, terwijl Denisa Kasova deze club aanstuurt. Alfred Welink: ,,Er moeten nog een paar puntjes op de i worden gezet, maar in grote lijnen is de nieuwe aanpak rond.’’

Het bestuur van de ‘NIEB’ is wel veranderd. Daarin zijn bestuurders en ondernemers in evenwicht. De drie noordelijke gedeputeerden en de wethouders van de vier grote steden hebben er een plek in, terwijl VNO NCW is vertegenwoordigd met Van Kesteren (voorzitter) en Alfred Welink (met de Friese gedeputeerde Sander de Rouwe vice-voorzitter). Verder zijn organisaties als NOM, SNN, MKB en NLTO vertegenwoordigd. Het onderwijs vult drie plekken in dat bestuur.

Presentatie is dinsdag in Nieuwspoort

SNN houdt dinsdag in Nieuwspoort in Den Haag een bijeenkomst om de ‘NIEB’ te presenteren aan de Haagse relaties. Vorig jaar was er een soortgelijke bijeenkomst, waarvoor Kamerleden, lobbyisten en vertegenwoordigers van belangenverenigingen worden uitgenodigd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.