De Suikerfabriek in Hoogkerk.

Hete zomer en nat najaar: bietencampagne levert fors minder suiker

De Suikerfabriek in Hoogkerk. Foto: Jan Zeeman

De hete zomer en het natte najaar hebben stevige gevolgen voor de suikerbietencampagne. De opbrengst blijft fors achter bij de verwachting.

Een ongebruikelijk beeld, zegt Bram Fetter directeur productie bij Suiker Unie. ,,Ieder jaar maken we voorafgaand aan de suikerbietencampagne een prognose van de opbrengst. Meestal stellen we die gedurende campagne naar boven bij. Dit jaar was het anders. We moesten wel bijstellen, maar naar beneden.’’

Suiker per hectare

De hoeveelheid suiker per hectare blijft dit jaar dan ook achter bij de verwachting. Waar vooraf gerekend was op een opbrengst van 14,5 ton suiker per hectare blijft de teller steken op 13,6 ton per hectare. ,,Dat is echt behoorlijk minder’’, zegt Fetter.

De campagne van de Suiker Unie startte voor de fabriek in Hoogkerk op 10 september. Komende maandag rijden de laatste wagens naar de fabriek om suikerbieten af te leveren.

Fabriek Hoogkerk probleemloos

Positief nieuws is, zegt Fetter, dat de fabriek in Hoogkerk de hele campagne probleemloos heeft gewerkt. ,,Er waren heel weinig verstoringen. Dat betekent dus weer dat je geen vertragingskosten hebt.’’

De opbrengst valt echter wel tegen. De 14,5 ton waar vooraf op was gerekend, was al een voorzichtige. Daarmee zat Suiker Unie iets onder het vijfjarengemiddelde.

Een gemiddelde dat met de werkelijke opbrengst van 13,6 ton dus helemaal niet wordt gehaald. Fetter verklaart dat door de warmte in het begin van de campagne en de natte periode die volgde in het tweede deel van de campagne.

Meer hectares

Volgens Fetter betekent dat dat er goed gekeken wordt naar de hoeveelheid hectares suikerbieten komend jaar. Dat zullen er meer moeten zijn.

Niet per se om de mindere opbrengst van dit jaar te compenseren, ondanks de lagere opbrengst kan Suiker Unie aan alle afspraken voldoen. ,,Maar je wilt wel ruimte hebben om te ondernemen. Dus moet je komende jaar vooraf heel goed bekijken hoe je er mee omgaat.’’


menu