Bijzondere uitvinding TU Delft krijgt plek in Eemshaven

Bij de Magnum-centrale van Nuon in de Eemshaven komt een bijzondere uitvinding van onder meer de TU Delft te staan: de Battolyser die elektriciteit opslaat én waterstof produceert.

Het apparaat is tot nu toe alleen op laboratoriumschaal uitgeprobeerd. De techniek kan vanaf begin 2019 op grotere schaal worden getest bij de Nuon-centrale, mede dankzij aan subsidie van bijna een half miljoen euro van het Waddenfonds.

Grote accu

De Battolyser is als het ware een grote accu die elektriciteit kan opslaan en leveren. Is de batterij vol, dan kan hij door elektrolyse water scheiden in zuurstof en waterstof. Die techniek is voor Nuon interessant omdat het energiebedrijf de Magnum-centrale wil ombouwen tot een installatie die groene elektriciteit van de windmolens opslaat en gebruikt voor de productie van groene waterstof.

Brandstof

De waterstof van de Battolyser zal worden gebruikt voor de koeling van de generatoren van de centrale. Uiteindelijk wil Nuon haar gebruiken als groene brandstof voor de gascentrale.

Een onderzoeksgroep geleid door professor Fokko Mulder van de TU Delft presenteerde in 2016 de laboratoriumversie van de Battolyser. De verwachting is dat de techniek een belangrijke rol kan spelen in een duurzaam energiesysteem. De universiteit werkt bij de ontwikkeling van het apparaat samen met diverse bedrijven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.