Bioboeren raken in paniek om voedertekort

Voor biologische veeboeren wordt de droogte zo nijpend, dat de wintervoorraad ruwvoer opraakt.

Volgens Hans Kolk, verkoper van biologische kuil bij Farmel in de Noordoostpolder, loopt de prijs van een baal bio-kuilvoer al op tot 100 en zelfs 120 euro per rol. Dat is bijna een verdubbeling van de gebruikelijke prijs. „Je ziet hier en daar paniek. Er is nauwelijks nog voorraad aan voordrooggras dat in plastic balen wordt geperst. De meesten zijn al ver heen met het voeren van het eerste gemaaide gras.”

Ook de prijzen van ruwvoer voor de gangbare veeteelt gaan omhoog. „Daar lopen de prijzen op tot 60 of zelfs 75 euro per baal met goede kwaliteit”, meldt Kolk. „We moeten onze eigen vaste afnemers eerst bedienen. Maar ik zeg wel tegen al die boeren: als je nu al twijfelt of je het gaat halen, ga dan nu al bijkopen, want het gaat nog verder oplopen.”

Bijzonder moeilijk

Hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen, zal vooral afhangen van de lengte van de herfst, zo verwacht ook Jappie van der Heide van het gelijknamige voerbedrijf uit Heeg. Hij kan nog maar de helft bieden van wat klanten vragen. Hij levert zelf niet aan biologische boeren, maar hij begrijpt dat zij het nu bijzonder moeilijk krijgen. „Zelfs als het deze week gaat regenen, duurt het twee weken voor het gras zich herstelt. Dan heb je een week of zes nodig voor je weer genoeg opbrengst hebt. Dan zitten we al eind oktober.”

De Friese biologische boeren hebben verschillende ervaringen. Sjoerd Miedema uit Haskerdiken heeft 300 koeien en ‘genôch’ land. Hij is daarmee een grote bioboer. „Hjoed meane wy it lêste der ôf. Wy sille it wol rêde. Mar ik sjoch wol dat oaren dy’t oars kule oanbiede, it no net kwyt wolle. It is ommers oeral te droech.” Miedema is wel bang dat de droogte het biologisch boeren geen goed doet. De gangbare veetelers hebben van vorig jaar nog een flinke voorraad, kunnen de koeien op stal houden en het gras sparen. „Us manier fan buorkjen wurdt troch dizze ekstreme situaasje net stimuleard.”

Dat bevestigt ook een bioboer uit Rotstergaast die niet met zijn naam in de krant wil: ,,Wij hebben een buurman met mais die zijn land wel mag besproeien. Maar ik niet, terwijl ik net zoals hij afhankelijk ben van het land. Nu kan het zo lopen dat ik snijmais van mijn buurman moet kopen, omdat hij wel en ik niet mag sproeien. Dat ga ik straks wel bij het waterschap aan de kaak stellen.” Hij noemt zijn situatie nijpend.

Ondernemersrisico

Volgens Foppe Nijboer van de Feriening Biologyske Boeren Fryslân hoort de droogte bij het ondernemersrisico: „Bioboeren binne hiel ôfhinklik fan de weidegrûn. Sy kinne net samar fretten foar de bisten keapje lykas de gongbere boeren. Wy binne noch lang net sa fier dat wy sizze: dan mar byfoere mei kule fan net-biologyske boeren. Dat kin net en mei net. It kin letter fan it jier allegearre noch bêst tafalle. De natuer kin him noch herstelle.”

Het onafhankelijke toezichtsorgaan voor bioboeren, Skal, heeft de verplichting voor weidegang bij biologische boeren voorlopig opgeschort. „Wanneer veehouders als gevolg van de droogte van de weide, de keuze moeten maken de dieren binnen te houden, dan accepteert Skal dit. Dit geeft de weide de kans te herstellen zodra er weer neerslag valt”, aldus een persverklaring.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.