Bitcoin dendert voort met nieuwe piek boven 39.000 dollar

De waarde van de Bitcoin loopt weer fors op. Foto: Ozan Kose

Beleggers blijven toestromen naar de digitale munt bitcoin. Deze crypto bereikte donderdag in de late middaghandel een volgend record en kwam boven 39.000 dollar per stuk uit.

De munt tikte op cryptoplatform Coindesk rond 17.00 uur (Nederlandse tijd) een prijs van $39.185 aan. Kort na de bestorming van het Amerikaanse parlement ging de nu twaalf jaar oude crypto al fors omhoog.

Belangrijkste van 3000 cryptomunten

Dit jaar is bitcoin, als belangrijkste van drieduizend cryptomunten, bijna 30 procent meer waard geworden. Vorig jaar gaf het als belegging 380 procent rendement. ,,Veel beleggers zien bitcoin als waardebescherming van hun bezit”, zegt analist Corné van Zeijl van Actiam. „Er worden er maar een beperkt aantal van gemaakt. De meesten verkopen niet en houden hun bezit. Bij meer vraag laat dat automatisch de prijs stijgen.”

De instroom van kapitaal in bitcoin gaat gepaard met een stijging van de transactiekosten, die beleggers voor lief nemen om hun geld er te kunnen stallen.

Vermogenbeheerders drijven waarde Bitcoin op

Op de slippen van bitcoin wint ook crypto ethereum snel waarde, volgens vergelijker Coinmarketcap.com, meer nog dan bitcoin. In vijf dagen kwam er 50 procent bij. Maar die munt komt van een lager dieptepunt in maart vorig jaar dan bitcoin.

Vorig jaar ging de waarde van bitcoin bijna vier keer over de kop, gedreven door aankopen van grote vermogensbeheerders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
Persoonlijke financiën