Blockchaingers: ‘Voor mijn zoontje is wat hier onstaat wat Wikipedia voor ons is’ (+video)

700 deelnemers uit 5 continenten werken met hulp van experts uit het veld aan creatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Blockchaingers-organisator Rutger van Zuidam benadrukte bij de opening nog eens dat er dit weekend in Groningen aan grote zaken wordt gewerkt.

,,Voor velen van ons is de blockchain rocketscience’’, stelde Van Zuidam, ,,maar voor mijn zoontje is dit wat Wikipedia voor onze generatie is.’’ Hij gaf ermee aan dat er zeer hoge verwachtingen zijn over de impact van Blockchaingers.

Opnieuw de grootste van de wereld met 700 deelnemers

Na veertien maanden van voorbereiding ging de tweede blockchain hackathon - opnieuw de grootste van de wereld - van start in Groningen. Blockchaingers heet het evenement dit jaar: 700 deelnemers uit 22 landen werken dit weekend op het terrein van de voormalige suikerfabriek aan blockchain-oplossingen voor zeven maatschappelijke en zakelijke thema’s.

Blockchaingers is voor de helft een reünie, want de helft van alle deelnemers was vorig jaar ook al van de partij. Toen was de hacktahon nog in The Big Building, nu in de voormalige suikerfabriek waar een indrukwekkende arena is verrezen. Er omheen staan eet- en speelzalen met flipperkasten.

Waagt men zich toch aan het rijke Groningse nachtleven?

,,Maar nu moet iedereen 48 uur heel hard aan het werk’’, sprak ceremoniemeester Nick Stevens tijdens de opening. ,,Of waagt men zich toch nog aan het rijke Groningse nachtleven?’’

Maar als Chief Digital Officer van de stad Groningen pleitte hij ook voor nieuwe vindingen en oplossingen. Want als internet of things straks doorbreekt, moet het absoluut veilig zijn, vindt hij. ,,We mogen geen onveilige situaties meer hebben en dat wordt hier allemaal opgelost.’’

Zondag wordt er 105.000 euro aan prijzengeld uitgekeerd

De winnaars worden zondagmiddag bekendgemaakt. De laptops kunnen die dag om twaalf uur dichtgeklapt worden en drie uur later is de grote finale en wordt er 105.000 euro aan prijzengeld uitgekeerd.

Blockwattes?

Om het enthousiasme voor ‘de blockchain’ te begrijpen, helpt het om na te denken over een heel oude munteenheid.

Tot het begin van de 20e eeuw gebruikten de mensen op Yap, een eiland in de Stille Oceaan, grote stenen schijven als geld voor grote uitgaven, zoals de bruidsschat van een dochter. Omdat ze erg zwaar waren en een doorsnede hadden van rond de 2 meter, werden ze bij het ‘uitgeven’ zelden verplaatst. In plaats daarvan veranderden ze simpelweg van eigenaar. Elke transactie werd onderdeel van een mondelinge geschiedenis van eigendom.

De eilandbewoners kenden de eigenaar van elke steen; als het onduidelijk was bij wie een steen hoorde konden ze dat bij hun mede-eilandbewoners navragen. Hierdoor was het vrijwel onmogelijk om dezelfde steen twee keer te besteden of om andermans steen uit te geven.

Een blockchain is zo’n geschiedenis van eigendom. Deze moderne variant wordt bewaakt door een netwerk van computers. Dit netwerkt zorgt ervoor dat er niet gesjoemeld wordt met geld, zonder dat daar een tussenpersoon zoals een notaris of bank aan te pas moet komen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.