Blokker zet 170 winkels aan de kant

Er dreigt verdere kaalslag in de Nederlandse winkelstraten. Blokker maakt vrijdag bekend 450 van zijn circa 620 vestigingen rigoureus te verbouwen. Wat er met de andere winkels gebeurt, laat zich raden.

Blokker gaat de ombouwoperatie die vorig jaar begon, naar marstempo opvoeren. De keten trekt honderd miljoen euro uit voor een rigoureuze vernieuwing. De komende twee jaar begint bijna elke dag de verbouwing van een vestiging, vandaag te beginnen met de Blokker in de Bilderdijkstraat.

De winkels krijgen een nieuwe inrichting en een nieuw, kleiner assortiment, met vijfduizend producten. Ook komen er na de zomer spullen van een heus Blokkerhuismerk en gaat het decennia oude oranje blokjeslogo op de schop.

Minder personeel

Grootste klap treft de winkelmedewerkers. In elke zaak wordt in het vervolg minder personeel ingezet afhankelijk van de verwachte drukte. Daardoor verdwijnen nog eens 390 winkelbanen. Vorig jaar schrapte Blokker al 440 arbeidsplaatsen. Er werken nu zevenduizend mensen.

“Onze medewerkers moeten er zijn als de klant er is,” zegt Blokkertopman Rob Heesen. “Nu is er te vaak te veel personeel op momenten dat het rustig is, aan het begin van de week of in de ochtend.” Dat geldt ook de klantenservice. “Die is overdag vol bemand, maar de meeste vragen komen ’s avonds.”

De webwinkel wordt verder opgetuigd en zal juist meer huishoudspullen bieden. Bestellingen kunnen in het vervolg ook in de winkels worden gedaan of daar worden afgeleverd.

Zaken dicht

“We hebben nu 450 winkels gedefinieerd op toplocaties, die we de komende twee jaar gaan verbouwen.” zegt de van Hema afkomstige Heesen in de vestiging aan de Bilderdijkstraat.

Wat er met de 170 zaken gebeurt die niet tot de uitverkoren toplocaties behoren, wil Heesen niet zeggen. Maar uitsluiten dat er zaken dichtgaan, kan hij niet. Evenmin sluit hij nieuwe ingrepen uit. “Maar van deze investering moet ook het personeel profiteren.”

De ingreep wordt volgens hem ‘op alle fronten ingrijpender en diepgaander dan vorig jaar is aangekondigd omdat de markt daar om vraagt’. “We kijken bij deze ingreep vooral naar onszelf,” zegt de van Hema afkomstige Heesen. “Wij willen weer toonaangevend worden bij producten voor thuis. ”

Dat de concurrentie oprukt, speelt daarbij volgens hem geen rol. Gisteren maakt aartsrivaal Action mooie cijfers bekend, inclusief plannen voor verdere groei in Nederland.

Jonkies

De vakbonden zijn overvallen door de nieuwe ingreep. “Gisteren nog hebben we gepraat over een sociaal plan met Blokker Holding,” zegt Rob Meijer van FNV Handel. “Vanochtend ging de telefoon: ‘Rob, we moeten je nog wat vertellen’.” Een uitnodiging heeft hij boos afgewezen. “Dat komt komende week wel.”

Hij wil snel duidelijkheid over de maatregelen die Blokker wil nemen om overtollige medewerkers te helpen. “Als Blokker nu honderd miljoen in de winkels kan stoppen, dan is er ook geld voor een nette regeling voor de mensen die weg moeten.”

Meijer verwacht een koude sanering. “Ze zullen vooral ouderen eruit gooien. De vraag is of je het straks met alleen jonkies zal redden.” Ook vreest hij dezelfde tactiek als bij andere winkelketens van Blokker Holding, zoals Xenos, Bart Smit of Intertoys. “Blokker heeft er blijkbaar alles voor over om een faillissement te ontlopen.”

CNV Handel pleit nu opnieuw voor een centraal mobiliteitscentrum voor de winkelbranche, waarin alle ontslagen medewerkers van sanerende en failliete winkelketens begeleid kunnen worden naar ander werk. “Opnieuw sluit een grote groep werknemers achteraan in de grote rij werkzoekenden in de detailhandel,” zegt CNV-bestuurder Maarten den Heijer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.