Boven Pekela, Ansen en Ameland krijgen gas uit eigen uitwerpselen

In Boven Pekela, Ansen en op Ameland maakt het aardgas plaats voor groen gas dat is gemaakt uit uitwerpselen en organisch keukenafval van de bewoners.

De duurzame brandstof wordt gemaakt volgens het procedé dat is ontwikkeld door Kirsten Zagt van het Heerenveense bureau Bareau. De methode werd eerderbeproefd in de Groningse energieproeftuin EnTranCe.

Het wordt nu op drie plaatsen -experimenteel en met diverse subsidies- ingezet om daadwerkelijk huishoudens van groen gas te voorzien. Door de woningen te voorzien van een hybride warmtepomp wordt het gasverbruik gehalveerd. De resterende 50 procent (duurzaam) gas die nodig is wordt gemaakt volgens de methode van de Friese ingenieur.

Projecten voor bijna duizend huishoudens

Vorig jaar werd al bekend dat Zagt een door hem ontwikkelde ‘supervergister’ mag bouwen op Ameland, dat in 2021 CO2-neutraal in de eigen energiebehoefte wil voorzien. Inmiddels is hij ook druk bezig met projecten in Ansen en Boven Pekela, met respectievelijk 300 en 600 huishoudens.

Zagts vergistingsproces (Autogenerative High Pressure Digestion) werkt sneller en heeft een groter rendement dan de gebruikelijke methodes. Hij vergist onder meer poep, urine en keukenafval onder hoge druk. Zo kan hij in één stap groen gas maken. Courante vergisters maken eerst biogas, dat in een volgende bewerking moet worden ontdaan van kooldioxide om er groen gas van te maken dat dezelfde kwaliteit heeft als aardgas.

Rioolwater rechtstreeks naar vergister

De Friese ondernemer becijferde eerder al dat als alle 350 rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) het residu uit het rioolwater volgens zijn methode zouden vergisten, er in 2040 voldoende groen gas kan worden gemaakt voor alle Nederlandse huishoudens.

In Ansen en Boven Pekela echter gaat het rioolwater rechtstreeks naar de vergister, en niet langs de rwzi. Zagt: ,,Als je rioolwater zuivert, komt daar relevant veel CO2 bij vrij. Dat kun je dus voorkomen door het rioolwater rechtstreeks naar de vergister af te voeren. Ik verwacht eerlijk gezegd ook wel tien procent extra rendement, misschien nog wel meer.”

Aan de uitwerpselen wordt ook organisch keukenafval toegevoegd. Zagt: ,,Dat wilden de bewoners graag. Dus doen we dat.”

Hij ziet in zijn vergistingsmethode ook een oplossing voor het probleem dat de capaciteit van het netwerk niet toereikend is voor de afvoer van de elektriciteit van zonneparken. De enorme investeringen die nodig zijn om het netwerk aan te passen, zijn volgens hem met de inzet van ‘zijn’ vergister onnodig. ,,Als je de elektriciteit gebruikt om waterstof te maken, kun je daarmee grote hoeveelheden groen gas maken. Dan krijg je echt een groot rendement.”

Zagt benadrukt dat hij met zijn Bareau maar één van de spelers is die de projecten mogelijk maken. Waterschappen, gemeenten, netbeheerders, provincies en plaatselijke energieintitaieven spelen allemaal hun rol. ,,En het gaat bij de initiatieven niet alleen om groen gas, maar ook om bijvoorbeeld de hybride warmtepompen en de zonnepanelen. Daarvoor werk ik heel goed samen met de sichting Samen Energie Neutraal. Die helpt de huishoudens om al die voorzieningen te regelen.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.