CBR-directeur Alexander Pechtold: „De theorie-examens en cursussen kunnen wij volledig coronaproof afnemen en ook voor het praktijkexamen kunnen we dat."

CBR wil weer rijexamens afnemen: 'Wij zijn cruciale schakel in de economie'

CBR-directeur Alexander Pechtold: „De theorie-examens en cursussen kunnen wij volledig coronaproof afnemen en ook voor het praktijkexamen kunnen we dat." Foto: Serge Ligtenberg

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) hoopt dinsdag van het kabinet te horen dat het weer kan starten met het afnemen van examens. Gebeurt dat niet, dan zullen de wachttijden oplopen tot meer dan een half jaar.

„Iedere drie weken loopt het aantal wachtenden dan op met 100.000 en er zijn door de lockdown die onze branche keihard treft, nu al 600.000 kandidaten die in de rij staan om hun proeve van bekwaamheid af te leggen”, zegt CBR-directeur Alexander Pechtold.

„Vanzelfsprekend staat de volksgezondheid bij ons absoluut op de eerste plaats en daar zullen we nooit aan tornen, maar wij kunnen op een veilige en verantwoorde manier de examens afnemen. Net zoals de scholen dat kunnen is ons exameninstituut ook in staat dat volgens de regels te doen”, meent Pechtold.

Vorige week luidde het CBR al de noodklok over de wachttijden die ontstaan, waardoor nieuwe rijbewijzen al maanden niet kunnen worden uitgegeven omdat er geen examens mogen worden afgenomen. Maar nu er voor een aantal sectoren hoop gloort en waarschijnlijk diverse contactberoepen dinsdag te horen krijgen dat ze weer aan de slag mogen, wil Pechtold dat de rijschoolsector daar ook bij hoort.

'Buiten de boot'

„Als de kappers hun contactberoep weer kunnen uitoefenen, dan moet de rijschoolbranche dat ook kunnen. We zijn een cruciale schakel in de economie en als mensen hun rijbewijs niet kunnen halen, dan vallen er een heleboel mensen buiten de boot en kunnen zij niet aan de slag in de maatschappij”, aldus de CBR-baas.

„De theorie-examens en cursussen kunnen wij volledig coronaproof afnemen en ook voor het praktijkexamen kunnen we dat. Met mondkapjes en anderhalve meter afstand, terwijl we ook sneltesten kunnen uitvoeren voordat kandidaten instappen”, stelt Pechtold, die vreest dat veel rijscholen het niet langer zullen volhouden als de lockdown blijft voortduren. „De beslissing ligt bij het kabinet en ik hoop dat men daar doordrongen is van de noodzaak...”

De praktijkexamens voor de bromfiets, brommobiel en het motorexamen voertuigbeheersing gaan vanaf maandag wel weer door bij het CBR, omdat deze examens volledig in de buitenlucht kunnen worden uitgevoerd en er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Rijscholen mochten al lesgeven in deze categorieën.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu