Chemische industrie en overheid hebben elkaar hard nodig

De chemische industrie kan de uitstoot van CO2 verminderen, maar kan het niet alleen. De overheid moet bereid zijn boter bij de vis doen.

Dat was gisteren in Emmen de teneur van de afsluitende bijeenkomst van Behind the scenes. Een dag lang werd het eeuwfeest van de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) gevierd.

Veel geld

Directeur Colette Alma van de VNCI wees op de berg aan ideeën in de chemische industrie om te innoveren. ,,De chemische industrie zet de schouders onder het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Maar iedere ton die we vermijden kost wel enorm veel geld.’’

Routekaart

De VNCI heeft een routekaart gemaakt die gaat tot 2050: Chemistry for climate. Het rijk wil dat de industrie sneller gaat. ,,Dat kan maar dan moet de overheid wel bijdragen’’, betoogde Alma. ,,Anders blijven we als industrie niet competitief.’’

Koren op de molen van voorzitter van de vereniging, Bernard Wientjes. ,,De chemische industrie moet wel in staat blijven geld te verdienen. We willen als industrie investeren in innovatie om de uitstoot terug te brengen. Maar dat kan alleen als er wat tegenover staat. We moeten concurrerend blijven.’’

De VNCI viert dit jaar de honderdste verjaardag van de chemische industrie in Nederland. Die wordt gevierd op alle chemieclusters in het land. Na Geleen, was Emmen gisteren als tweede aan de beurt. Delfzijl volgt waarschijnlijk begin volgend jaar.

Juweel van een bedrijf

Voormalig topman van Shell Rein Willems was lovend over de chemische bedrijvigheid in Emmen. ,,Een bedrijf als Senbis verdient meer aandacht. Een juweel van een bedrijf.’’ Ook de samenwerking met het mbo vindt Willems veelbelovend.

Het leidt in Emmen bijvoorbeeld tot innovaties als plastic koffiekopjes gemaakt van bacteriën of badges van aardappelzetmeel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.