Cofely Noord schrapt 120 banen

Cofely Noord schrapt ruim 120 van de ongeveer 850 banen. Om deze afslanking mogelijk te maken wil de technisch dienstverlener ruim zestig werknemers ontslaan.

Dat zegt bestuurder Marijke Eggengoor van FNV Metaal. Met CNV Vakmensen raadpleegt de vakbond volgende maand tijdens zeven vergaderingen de leden over de ontstane situatie. Met de ondernemingsraad zijn de bonden inmiddels een onderzoek naar nut en noodzaak van de reorganisatie begonnen.

Olie- en gasmarkt
Volgens Eggengoor noemt Cofely Noord financiële verliezen als reden voor de ingreep. Die zouden zijn ontstaan door de verslechterende olie- en gasmarkt en kleine winstmarges.

Cofely Noord zou met name gebukt gaan onder het verlies van opdrachten van de NAM. Dat bedrijf heeft naast de dalende olie- en gasprijzen te maken met productiebeperkingen in verband met de aardschokproblematiek.

Het wegvallen van de lucratieve opdrachten van de NAM zou Cofely Noord te meer hard treffen, omdat die minder renderende klussen compenseerden.

Sociaal plan
De ondernemingsraad heeft al een adviesaanvraag ontvangen. Die zal de OR niet beantwoorden voordat er een akkoord over een goed sociaal plan is bereikt, meldt Eggengoor. Cofely Noord heeft de bonden ook nog geen voorstel voor een dergelijk plan voorgelegd.

Cofely Noord heeft vestigingen in Groningen, Emmen, Farmsum, Nieuwe Pekela, Roden, Hengelo, Leeuwarden en Zwolle. Het is onderdeel van Cofely Nederland, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het Franse GDF Suez.

Bij Cofely Nederland en Cofely Noord was niemand bereikbaar voor een toelichting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.