Een windmolen met een Lagerwey-mast wordt opgebouwd in de Eemshaven. Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman

Contractbreuk brengt mastenfabrikant STEG in Hoogezand in grote financiële problemen

Een windmolen met een Lagerwey-mast wordt opgebouwd in de Eemshaven. Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman Foto: Jan-Zeeman

De in Hoogezand gevestigde fabrikant van windmolenmasten STEG verkeert in zwaar weer. Oorzaak is dat de Duitse windturbinefabrikant Enercon een driejarig contract voor de levering van masten voortijdig heeft beëindigd.

De rechtbank verklaarde vorige week STEG-dochter coatingbedrijf Steelcare failliet. Daar werkten 32 mensen.

Inmiddels heeft de rechtbank de Groningse advocaat Hans Silvius (De Haan Advocaten en Notarissen) benoemd tot ‘herstructureringsdeskundige’ om de toekomst van de twee overige STEG-bedrijven veilig te stellen: Steel Tower Europe in Hoogezand (twaalf werknemers) en Staalservice Zuidbroek (28 werknemers).

Levensvatbaar

De functie ‘herstructureringsdeskundige’ heeft zijn intrede gedaan met het 1 januari jongstleden van kracht worden van de zogeheten Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Die moet voorkomen dat een bedrijf dat schulden heeft maar levensvatbaar is failliet gaat. Daartoe kan schuldeisers en aandeelhouders een akkoord worden opgelegd voor een herstructurering van de schulden.

STEG is mogelijk het eerste bedrijf in Noord-Nederland waarop de WHOA wordt toegepast. Silvius bevestigt zijn aanstelling maar wil inhoudelijk niets over zijn werkzaamheden zeggen omdat hij geacht wordt in stilte zijn werk te doen. Ook STEG-directeur Herman Roose zwijgt over de werkzaamheden van Silvius. ,,Dat is een proces dat zich in stilte voltrekt”, zegt hij.

Optimistisch

Roose, die in 2017 met Diederik Binnema STEG (Steel Tower Europe Group) oprichtte, betreurt de ondergang van Steelcare maar is optimistisch over de toekomst van de rest van de bedrijvengroep.

STEG legde zich toe op de productie modulair gebouwde masten die waren ontworpen door de Barneveldse windmolenfabrikant Lagerwey. Toen Enercon dat bedrijf overnam sloot het in 2019 met STEG een contract voor drie jaar voor de levering van enige tientallen masten jaarlijks.

Volgens Roose begon de afname door Enercon in de tweede helft van vorig jaar te haperen. Windmolenfabrikanten kregen het vorig jaar moeilijk door de lage olieprijs waardoor duurzame energie minder aantrekkelijk werd.

Het Duitse bedrijf liet eind 2020 weten het contract na twee jaar te verbreken. Doordat de onderneming zijn afnameverplichtingen niet nakwam Steelcare steeds verder in de rode cijfers.

Andere doeleinden

STEG kondigde vorig jaar aan de mast verder te ontwikkelen zodat die ook voor andere doeleinden geschikt. Het liep daarmee al vooruit op de afloop van het contract met Enercon eind 2021.

Roose is hoopvol dat STEG overeind blijft. Het heeft veel geïnvesteerd in materieel waardoor het ook veel andersoortige opdrachten kan vervullen, onder meer voor de scheepsbouw. ,,Het is nu even lastig, maar we komen er doorheen. Dat weet ik zeker”, aldus de medeoprichter

Je kunt deze onderwerpen volgen
Economie
menu